Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, πήρε την Πόλη ο Ιμάμογλου

(upd) Μεγάλος κερδισμένος ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, άνετη επανεκλογή για τον νυν δήμαρχο στην Αγκυρα, νίκη της αντιπολίτευσης και στη Σμύρνη. Πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην Επικράτεια.

Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, πήρε την Πόλη ο Ιμάμογλου

Μεγάλο προβάδισμα της αντιπολίτευσης και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά από το 2002, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην Επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με 50,3%, έναντι 40,9% του αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 68% των ψήφων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Εχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, παρακολουθούμε με αγωνία, έχουμε πολύ καλή ομάδα κι ένα πολύ καλό σύστημα παρακολουθησης των αποτελεσμάτων με βάση τις επαρχίες του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινουπολης. Ωστόσο, δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα από τις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Στην Αγκυρα, ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς λαμβάνει μέχρι στιγμής το 58,9% των ψήφων. Ο δήμαρχος της Άγκυρας χαίρει αποδοχής και στο εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος. «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος του CHP.

Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλούπολη της χώρας, αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των κεμαλιστών, και παραμένει εκτός δυνατοτήτων του ΑΚΡ, παρά τη φθορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λόγω εσωτερικής σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Τουντς Σογέρ και του νέου υποψηφίου του CHP, Τζεμίλ Τουγκάι, ο οποίος βρίσκεται στο 48,3% μέχρι στιγμής, έναντι 37% του αντιπάλου του.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, μέρος της μείωσης των ψήφων του κυβερνώντος ΑΚΡ οφείλεται στην απόφαση του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Νέας Ευημερίας να κατεβάσει δικούς του υποψηφίους, τερματίζοντας τη συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι δήμαρχοι που κατέβηκαν υπό τη σημαία του κόμματος έλαβαν σχεδόν το 4,5% των ψήφων κατά τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το TRT.

Η Νέα Ευημερία επέκρινε έντονα την οικονομική πολιτική του Ερντογάν και την άρνηση της κυβέρνησής του να σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ παρά τον πόλεμο στη Γάζα.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας»

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Νέο πολιτικό σκηνικό

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Η μεγαλούπολη θα ήταν σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» για να ενισχύσει την εξουσία του ο Ερντογάν.

Το πολιτικό σκηνικό τώρα την επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Σε όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του και της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιμάμογλου είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ετερόκλητη συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περυσινές προεδρικές εκλογές διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη και κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ 'Ακσενερ.

με πληροφορίες από NTV, Bloomberg, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v