Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικό LNG από την Αλεξανδρούπολη αγοράζει η Μολδαβία

Μέσω Ελλάδας απογαλακτίζεται από τη Ρωσία, με την αγορά 28.000 MWh σήμερα και αύριο σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ωστόσο, η αποσχισθείσα Υπερδνειστερία επιμένει στις ρωσικές προμήθειες.

Αμερικανικό LNG από την Αλεξανδρούπολη αγοράζει η Μολδαβία

Η εταιρεία φυσικού αερίου της Μολδαβίας Energocom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει τους καταναλωτές της με δοκιμαστικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικής προέλευσης, για πρώτη φορά σήμερα και αύριο. Η Μολδαβία βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, βάσει συμφωνίας με την κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, αλλά σταδιακά άρχισε να εντείνει τις προσπάθειες διαφοροποίησής της, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η Energocom αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα αγοράσει LNG από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την ελληνική κρατική εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα αγοράσουμε 14.000 MWh (μεγαβατώρες) φυσικού αερίου ανά ημέρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Συνολικά θα είναι περίπου 28.000 MWh, που ισοδυναμούν με 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου», δήλωσε ο διευθυντής της Energocom Βίκτορ Βινσάζ.

Η εταιρεία έχει ήδη ελέγξει τη διαδρομή μέσω της οποίας θα γίνει η εισαγωγή από την Ελλάδα, αγοράζοντας μικρή ποσότητα φυσικού αερίου το 2023.

Η Μολδαβία αυτή τη στιγμή δεν αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας βασίζεται για τις δικές της προμήθειες από τη Ρωσία. Η συνολική ποσότητα ζήτησης φυσικού αερίου υπερβαίνει κατά τι τα 3 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v