Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Προτείνει ταμείο $100 δισ. για την Ουκρανία

Η πρόταση είναι μέρος ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της Ουκρανίας. Εκκρεμεί η έγκριση από όλα τα μέλη της συμμαχίας. Στο τραπέζι να αναλάβει το ΝΑΤΟ ρόλο συντονιστή στην παράδοση όπλων στο Κίεβο.

Στόλτενμπεργκ: Προτείνει ταμείο $100 δισ. για την Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει προτείνει τη δημιουργία ταμείου $100 δισ. για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από τις χώρες της συμμαχίας.

Η πρόταση για τον πενταετή μηχανισμό στήριξης είναι μέρος πακέτου που θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες της συμμαχίας όταν συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να συζητούν την πρόταση του Στόλτενμπεργκ, συμπεριλαμβανομένου και του αν θα συνυπολογιστεί στο συνολικό ποσό η διμερής βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Η πρόταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί και από τους 32 συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές, ανέφεραν οι πηγές. 

Το ΝΑΤΟ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο. Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν έκαναν επίσης κάποιο σχόλιο.

Ως μέρος του πακέτου, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε επίσης να αναλάβει τα επιχειρησιακά καθήκοντα της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συντονίζει τις παραδόσεις όπλων από περίπου 50 χώρες στο Κίεβο, σημείωσαν οι πηγές.

Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προστατεύσει τη δομή από οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή που μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v