Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: 340 συλλήψεις για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου Βαν

Τις συλλήψεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα αστυνομικές επιχειρήσεις σε 14 πόλεις της νοτιοανατολικής, νότιας και δυτικής Τουρκίας.

Τουρκία: 340 συλλήψεις για συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου Βαν

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 340 άτομα ανά την επικράτεια για τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα μετά την ακύρωση της εκλογής του υποψηφίου δημάρχου του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην πόλη Βαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Τις συλλήψεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα αστυνομικές επιχειρήσεις σε 14 πόλεις της νοτιοανατολικής, νότιας και δυτικής Τουρκίας. Χτες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει άλλες 89 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο.

Χτες, Τετάρτη, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την ένσταση του DEM και έδωσε το χρίσμα του δημάρχου Βαν στον υποψήφιο του κόμματος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν.

Ωστόσο, η απόφαση είναι προσωρινή και θα επανεξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, σχετικά με το αν επανέκτησε τα πολιτικά του δικαιώματα έπειτα από καταδίκητου με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και συγκεκριμένα του ΡΚΚ.

O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με πσοσοτό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων.

Προηγουμένως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε ακυρώσει την εκλογή του Ζεϊντάν και αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η απόφαση είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v