Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος όπου οι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς βρίσκονται σε ποσοστό κάτω του 5%. Στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τους πολίτες που θα ψηφίσουν σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές

Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 στις 27 χώρες της ΕΕ, η Eurostat ζήτησε από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών μια ειδική συλλογή δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οπως προκύπτει, οι εθνικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο υψηλότερος αριθμός ψηφοφόρων αναμένεται στη Γερμανία (64,9 εκατομμύρια πολίτες), στη Γαλλία (49,7 εκατ.) και στην Ιταλία (47 εκατ.). Στον αντίποδα, τα λιγότερα ψηφοδέλτια θα προέλθουν από τη Μάλτα (0,4 εκατ.), το Λουξεμβούργο (0,5 εκατ.) και την Κύπρο (0,7 εκατ.). 

Οι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς

Όσον αφορά τους πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά, καθώς συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019, αντίστοιχα οι υψηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Γερμανία (5,1 εκατομμύρια πολίτες), στη Γαλλία (4 εκατ.) και στην Ιταλία (2,8 εκατ.). Οι λιγότεροι νέοι ψηφοφόροι, ποσοτικά, θα προέρχονται από τη Μάλτα (20.000), την Κύπρο (37.000) και την Εσθονία (70.000).

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων ψηφοφόρων αναμένονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, με 9,7%, 8,0% και 7,9% επί του συνόλου των ψηφοφόρων αντίστοιχα. 

Δεν περνά απαρατήρητο -φαίνεται καθαρά και στο παρακάτω διάγραμμα της Eurostat- ότι το χαμηλότερο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά, σε σύγκριση με το συνολικό εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως ηλικίας, παρατηρείται στην Ελλάδα - μεταξύ των 23 χωρών από τις 27 που ανακοίνωσαν διαθέσιμα στοιχεία. Η χώρα μας είναι το μοναδικό κράτος μέλος όπου οι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς βρίσκονται σε ποσοστό κάτω του 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v