Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει γεωχωρική νοημοσύνη στη Ρωσία

Το Πεκίνο εξασφαλίζει στη Μόσχα δορυφορικές εικόνες για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μικροτσίπ για τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία - πέρα από κάθε άλλο εμπορικό αγαθό. Καμπανάκι Ουάσιγκτον σε ΝΑΤΟ, οι κυρώσεις δεν πιάνουν τόπο.

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει γεωχωρική νοημοσύνη στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους συμμάχους τους ότι η Κίνα έχει εντείνει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, μεταξύ άλλων παρέχοντας γεωχωρικές πληροφορίες, ώστε να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.

Εν μέσω ενδείξεων για συνεχιζόμενη και απόλυτη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, η Κίνα παρείχε στη Ρωσία δορυφορικές εικόνες για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μικροηλεκτρονικά και εργαλειομηχανές για τανκς, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η υποστήριξη της Κίνας περιλαμβάνει επίσης οπτικά και προωθητικά που θα χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους, καθώς και αυξημένη διαστημική συνεργασία, προσθέτει η πηγή.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων το 2023. Η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία με τα πάντα, από ρούχα μέχρι μηχανήματα και αυτοκίνητα, μετά από τη φυγή των δυτικών βιομηχανιών και τους πολλαπλούς γύρους κυρώσεων. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ενίσχυσε εξαγωγές εμπορευμάτων όπως άνθρακα και πετρελαίου προς την Κίνα.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν γίνει επίσης βασικές πύλες πρόσβασης της Μόσχας σε περιορισμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή χρειάζονται για την κατασκευή τους. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντάξει στη «μαύρη λίστα» αρκετές κινεζικές εταιρείες που επιτρέπουν αυτές τις μεταφορές, εντούτοις το διμερές εμπόριο δείχνει ελάχιστα σημάδια πτώσης.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε κινεζική εταιρεία για παροχή δορυφορικών εικόνων σε ρωσική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία με τη σειρά της τις παρείχε στη μισθοφορική ομάδα Wagner.

Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία έχει βαθύνει τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυτή την εβδομάδα για το εύρος και τη σημασία της υποστήριξης της Κίνας και για την ανάγκη να γίνουν περισσότερα προκειμένου να την περιορίσουν, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους συμμάχους να θέσουν το πρόβλημα απευθείας στην Κίνα και να λάβουν μέτρα εναντίον κινεζικών οντοτήτων και εταιρειών, δήλωσε άλλο άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Οι Financial Times ανέφεραν ορισμένα από τα μηνύματα που κοινοποίησε ο Μπλίνκεν στην πρόσφατη συνάντηση των Βρυξελλών με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε επίσης για «σημαντικές συνέπειες», εάν βρεθεί ότι εταιρείες χωρών όπως η Κίνα παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και στη στρατιωτική-βιομηχανική της βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v