Πρωθυπουργός Κίνας: Θέλουμε να είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι των ΗΠΑ

Ο Λι Τσιάνγκ υποδέχτηκε την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο Πεκίνο. Σύννεφα στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων και επαφές σε εξέλιξη.

Πρωθυπουργός Κίνας: Θέλουμε να είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούν να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι», απευθυνόμενος στην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία βρίσκεται στο Πεκίνο.

Ο Λι υπογράμμισε κατά την έναρξη της διμερούς τους συνάντησης ότι οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούν πολύ την επίσκεψη της Γέλεν από τότε που έφτασε, την Πέμπτη, στην Κίνα, με πρώτο σταθμό την Καντόνα (Γκουανγκτζόου), στο νότιο τμήμα της χώρας, γεγονός το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «την προσδοκία και την ελπίδα η σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεχίσει να βελτιώνεται».

Η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε από την πλευρά της στον Κινέζο συνομιλητή της ότι η σχέση αυτή μπορεί να προοδεύσει μόνο μέσω άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας.

«Μολονότι μας απομένουν πολλά να κάνουμε, πιστεύω ότι στη διάρκεια της χρονιάς σταθεροποιήσαμε τη σχέση μας», δήλωσε η Γέλεν κατά την υποδοχή της από τον Κινέζο πρωθυπουργό στο Μέγαρο του Λαού.

«Καταλάβαμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε μόνον αν επικοινωνούμε άμεσα και ανοιχτά μεταξύ μας», υπογράμμισε επίσης.

Η επίσκεψη της Γέλεν, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην Κίνα σε έναν χρόνο, γίνεται τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαφωνούν σε διάφορα θέματα, όπως η πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής, το μέλλον της Ταϊβάν ή η διαδικτυακή εφαρμογή TikTok.

Στην Καντόνα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ. Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να έχουν «εντατικές επαφές για μια ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χθες Σάββατο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι οι μαζικές επιδοτήσεις που χορηγούνται από την κινεζική κυβέρνηση στις τεχνολογίες, την πράσινη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα ή ακόμη τις μπαταρίες θα πλημμυρίσουν με προϊόντα χαμηλού κόστους την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στις επιχειρήσεις αυτών των τομέων εκτός Κίνας.

Η Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από το Πεκίνο στη βιομηχανία αντιπροσωπεύουν «κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα», καθώς δημιουργούν «πλεονάζουσα» παραγωγική ικανότητα.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο έχουν καθήκον «να διαχειρίζονται τη σχέση τους με υπευθυνότητα», ιδίως απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Η Γέλεν αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών Λαν Φο'αν, ενώ αύριο Δευτέρα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά ζητήματα Λιου Χε και τον διοικητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v