Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάιμον: Η πολιτική πόλωση υπονομεύει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ

Αμφισβητείται ο παγκόσμιος ρόλος της Αμερικής. Οι μεγάλες κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια υψηλότερα, τονίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας.

Ντάιμον: Η πολιτική πόλωση υπονομεύει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, λόγω των υψηλών κυβερνητικών δαπανών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει ενεργητικού δήλωσε ότι η JPMorgan έχει σχέδια για επιτόκια άνω του 8% αλλά και για επιτόκια στο χαμηλό 2%.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οικονομία τροφοδοτείται από μεγάλα ποσά κρατικών ελλειμματικών δαπανών και παρελθόντων κινήτρων», έγραψε ο Ντάιμον.

«Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανάγκη για ενισχυμένες δαπάνες καθώς συνεχίζουμε τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και τη μάχη με τις αυξανόμενες δαπάνες υγείας».

Ο επικεφαλής της JP Morgan έχει προειδοποιήσει ότι το «πολωμένο εκλογικό σώμα» της Αμερικής υπονομεύει τις προσπάθειες να προσφέρουν οι ΗΠΑ παγκόσμια ηγεσία.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Ντάιμον λέει ότι ο παγκόσμιος ηγετικός ρόλος της Αμερικής αμφισβητείται εκτός συνόρων αλλά και εντός συνόρων από το «πολωμένο εκλογικό σώμα».

Ο Ντάιμον προειδοποιεί επίσης ότι οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να ανατρέψουν την ιδέα ότι η Αμερική μπορεί να σταθεί μόνη της.

Σε μια εποχή που οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο καθυστερούν ένα νομοσχέδιο βοήθειας για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους βασικούς συμμάχους, ο Ντάιμον λέει ότι:

«Φυσικά, οι ηγέτες των ΗΠΑ πρέπει πάντα να βάζουν την Αμερική πρώτη, αλλά η παγκόσμια ειρήνη και τάξη είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. Μόνο η Αμερική έχει την πλήρη ικανότητα να ηγηθεί και να συνενώσει τον δυτικό κόσμο, αν και πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό και σε συνεργασία με τους συμμάχους μας».

Ο  Ντάιμον προειδοποιεί επίσης ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και τα επιτόκια να μείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, αναφέροντας το κόστος της οικοδόμησης μιας πιο πράσινης οικονομίας, της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών και της μάχης με το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Και προβλέπει ότι η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα έχει «εξαιρετικές» συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν τόσο ισχυρή δύναμη μετασχηματισμού στις κοινωνίες όσο η τυπογραφία, η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια, οι υπολογιστές ή το διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v