Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Χωρίς τη βοήθεια απο τις ΗΠΑ θα χάσουμε τον πόλεμο

«Εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, θα δεχθούν επίθεση κι άλλες χώρες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος με το βλέμμα στην εκκρεμότητα μηνών στο αμερικανικό Κογκρέσο, που έχει βάλει στο συρτάρι το νομοσχέδιο για την απαραίτητη βοήθεια των $100 δισ.

Ζελένσκι: Χωρίς τη βοήθεια απο τις ΗΠΑ θα χάσουμε τον πόλεμο

Η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» εάν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια για να τη βοηθήσει να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε συγκεκριμένα στο Κογκρέσο: εάν δεν μας βοηθήσει, η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια βιντεοσύσκεψης της ουκρανικής ομάδας συγκέντρωσης κεφαλαίων United24.

«Εάν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο, θα δεχθούν επίθεση κι άλλες χώρες. Είναι γεγονός», είπε.

Η προειδοποίηση του Ζελένσκι, από τις πιο δραματικές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν πάνω από δύο χρόνια, συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη επί μήνες άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο αντιμέτωπο με σωρευόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά, ενώ η επιτιθέμενη Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της Ουκρανίας με πυραύλους και επιχειρεί νέες προελάσεις σε τρωτά σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, μεταδίδει το CNN.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για βοήθεια 95,3 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία και Ισραήλ τον Φεβρουάριο, αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον μέχρι στιγμής αρνείται τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο CNN ότι «εκατομμύρια» άνθρωποι πιθανώς θα πεθάνουν στον πόλεμο με τη Ρωσία, εάν οι Αμερικανοί δεν εγκρίνουν το πακέτο.

Εξάλλου, παρεμβαίνοντας σήμερα διαδικτυακά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των εταίρων μας. Είναι πιθανό να κερδίσουμε τον πόλεμο. Μπορεί να σωθούν ζωές, αν δεν διστάσετε».

«Το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε, «και όταν έχουμε όπλα θα σπάσουμε την πλάτη του Πούτιν. Απαιτούνται αντιαεροπορική άμυνα, πυροβολικό και όπλα μακρού βεληνεκούς. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εταίρους μας, αλλά αυτά που έχουμε τώρα δεν είναι αρκετά».

Και διευκρίνισε ο Ουκρανός πρόεδρος: «Δεν χρησιμοποιήσαμε δυτικό οπλισμό για να επιτεθούμε σε στόχους σε ρωσικό έδαφος. Ό,τι χρησιμοποιήθηκε για τέτοιες επιθέσεις (με στόχους αποκλειστικά στρατιωτικούς ή ενεργειακούς) είναι αποκλειστικά ουκρανικής κατασκευής».

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εδάφη για να εξασφαλίσει ειρήνη, απάντησε ότι η Ουκρανία έχει εισηγηθεί την πρότασή της για την ειρήνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v