Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι από τον αδύναμο πληθωρισμό στην Κίνα

Δεν παίρνουν τα πάνω τους οι καταναλωτές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,1% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 0,7% του Φεβρουαρίου και κάτω από το 0,4% που προέβλεπαν αναλυτές.

Καμπανάκι από τον αδύναμο πληθωρισμό στην Κίνα

Δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις των αναλυτών οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να απομακρύνει την οικονομία από τον πληγωμένο από το χρέος του τομέα ακινήτων προς τη μεταποίηση υψηλών προδιαγραφών, σε μια λεπτή μετάβαση που οδηγεί σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας ήταν 0,1% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, χαμηλότερα από το 0,7% τον Φεβρουάριο και κάτω από το 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές.

Ο ήπιος αριθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή έρχεται καθώς η οικονομία της Κίνας παρουσίασε μικτά σημάδια ανάκαμψης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την εργοστασιακή δραστηριότητα να επεκτείνεται για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,8% σε σύγκριση με το 2,7% του Φεβρουαρίου, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στον τομέα της μεταποίησης.

Yπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του για την Κίνα σε αρνητικές, προκαλώντας την έκφραση «λύπης» από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Ο οίκος επικαλέστηκε τη μετάβαση της Κίνας από την «ανάπτυξη που εξαρτάται από τα ακίνητα» ως πηγή αυξημένης αβεβαιότητας στην ανακοίνωση της επαναξιολόγησής του, η οποία έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v