Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Πόλσον κατά της «αποσύνδεσης» ΗΠΑ-Κίνας

Σε διαφορετική γραμμή ο δισεκατομμυριούχος που προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών, αν κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ. Πολιτικές οι διώξεις κατά του πρώην πλανητάρχη, δηλώνει.

Προειδοποίηση Πόλσον κατά της «αποσύνδεσης» ΗΠΑ-Κίνας
Ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον

Ο Τζον Πόλσον, ο μεγάλος δωρητής των Ρεπουμπλικάνων που θεωρείται πιθανός υπουργός Οικονομικών εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «αποσυνδεθούν» από την Κίνα, δίνοντας έναν πιο μετρημένο τόνο από τον πρώην πρόεδρο σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος φιλοξένησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων σε έρανο 50 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, είπε επίσης ότι οι δασμοί τους οποίους ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιβάλει στην Κίνα, ήταν ένα «αμβλύ εργαλείο» για τη διόρθωση των εμπορικών ανισορροπιών.

«Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», είπε ο Πόλσον στους Financial Times σε συνέντευξή του. «Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε μια καλή οικονομική και πολιτική σχέση μαζί τους».

Τα σχόλια δείχνουν ότι το εμπόριο παραμένει ένας τομέας πιθανής διαφωνίας μεταξύ του Τραμπ που προτείνει μια ατζέντα «πρώτα η Αμερική» και των υποστηρικτών του στη Wall Street. Ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και συνέχισε να ζητά εκτεταμένους δασμούς και ενδεχομένως αποσύνδεση της οικονομίας των ΗΠΑ και της Κίνας. Έχει επίσης επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Πόλσον υποστήριξε τη «δικαιοσύνη και την αμοιβαιότητα» στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία, όπως είπε, παραμένει «πολύ μονόπλευρη» και πίεσε να καταργηθεί ένας νόμος που επιτρέπει στην Κίνα να εξάγει φθηνά αγαθά στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.

Ωστόσο, το εμπόριο ήταν «ωφέλιμο για την παγκόσμια οικονομία», είπε, και οι δασμοί ήταν ένα «αμβλύ εργαλείο για τη διόρθωση των όρων ανταγωνισμού».

Ο Πόλσον χρησιμοποίησε επίσης έναν πιο μετριοπαθή τόνο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα από τον Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζέι Πάουελ ότι είναι «πολιτικός», υπονοώντας ότι μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο η Fed προσεγγίζει τις πολιτικές επιτοκίων της», είπε ο Πόλσον, ο οποίος έκανε την περιουσία του επενδύοντας ενάντια στη φούσκα των στεγαστικών κατοικιών που προκάλεσε το κραχ το 2008.

Ο Πόλσον επαίνεσε τον Τραμπ και αρνήθηκε να πει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του 2020. «Οι εκλογές του 2020 ανήκουν στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι υπήρξαν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών», πρόσθεσε. «Κοιτώντας μπροστά, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να πιστεύουν στη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα των εκλογών».

Ο χρηματοδότης του Τραμπ άσκησε κριτική και για τις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του πρώην προέδρου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν.

«Πιστεύω ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ έχουν πολιτικά κίνητρα», είπε ο Πόλσον. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε στις ΗΠΑ το δικαστικό σύστημα να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς». Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι κατανοούν τη φύση αυτών των υποθέσεων, αισθάνονται ότι ο Τραμπ διώκεται πολιτικά. Αντί να τον βλάψει, δημιουργεί τεράστια υποστήριξη στον Τραμπ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v