Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Βίλνιους ο Ζελένσκι, συζητήσεις για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα και στη συνέχεια παρακολούθησε συνάντηση της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών». Σχέδια για υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας ασφάλειας.

Στο Βίλνιους ο Ζελένσκι, συζητήσεις για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα στο Βίλνιους για συνομιλίες με τους ομολόγους του σχετικά με την περιφερειακή υποστήριξη προς τη χώρα του απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Το βασικό ζητούμενο τώρα είναι να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική μας άμυνα, να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και να εδραιώσουμε τη διεθνή υποστήριξη για να νικήσουμε τη ρωσική τρομοκρατία», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμέσως μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους έγινε δεκτός από τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα και στη συνέχεια παρακολούθησε μια συνάντηση της λεγόμενης "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών", η οποία συγκεντρώνει 13 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας,της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ναουσέντα και Ζελένσκι θα συζητήσουν την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου, την ανάγκη για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ευρωζώνη και τις προοπτικές ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, ανέφερε η λιθουανική προεδρία.

«Σχεδιάζονται σημαντικές συναντήσεις και η υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Η άφιξη του Ουκρανού προέδρου θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας, καθώς οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πολωνός Αντρέι Ντούντα και ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, αναμενόταν αρχικά να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της κυβερνοασφάλειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v