Σύρουν στα δικαστήρια τη Γαλλία για να μη στείλει όπλα στο Ισραήλ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κινούν νομικές διαδικασίες κατά της παράδοσης όπλων, ώστε το Παρίσι να μην καταστεί «συνένοχο σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, εγκλήματα πολέμου και πιθανή γενοκτονία στη Γάζα».

Σύρουν στα δικαστήρια τη Γαλλία για να μη στείλει όπλα στο Ισραήλ

Οκτώ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εκκίνησαν νομικές διαδικασίες ζητώντας «την αναστολή των παραδόσεων όπλων» από τη Γαλλία στο Ισραήλ.

«Υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγει η Γαλλία στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν οι ΜΚΟ, ενώσεις και συνδικάτα - μεταξύ των οποίων τα Attac και Solidaires.

«Συνεπώς, η Γαλλία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που σχετίζονται ιδίως με τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων και κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου –συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου– και πιθανής γενοκτονίας», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη ή θα καταθέσουν τρεις ξεχωριστές νομικές αγωγές με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού αρνήθηκε την πώληση εξαρτημάτων φυσιγγίων στο Ισραήλ, στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους ερευνητικούς ιστότοπους Disclose και Marsactu, «η Γαλλία επέτρεψε στα τέλη Οκτωβρίου 2023 την παράδοση στο Ισραήλ τουλάχιστον 100.000 τεμαχίων φυσιγγίων για πολυβόλα όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα».

«Υπάρχει αδιαφάνεια σε ακραίο βαθμό σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες η Γαλλία σήμερα παρεμβαίνει και προμηθεύει όπλα», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Βενσάν Μπρενγκάρ, δικηγόρος έξι οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένης της France Palestine Solidarity Association – οι οποίες αναμένεται να προσφύγουν μέσα στις επόμενες ώρες στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού για να απαιτήσουν την αναστολή όλων των αδειών εξαγωγής πολεμικού υλικού στο Ισραήλ.

«Οι πράξεις συνενοχής που συνίστανται στην προμήθεια όπλων είναι το αντίθετο από την υποχρέωση αποτροπής της γενοκτονίας», είπε ο Ουίλιαμ Μπουρντόν, ενώ περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Χαμάς, σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Η μκο Action Sécurité Ethique Républicaines (ASER) έχει ήδη υποβάλει αίτημα στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού για να ζητήσει την αναστολή άδειας εξαγωγής στο Ισραήλ για πολεμικό υλικό στην κατηγορία ML3 (πυρομαχικά και συστατικά πυρομαχικών).

Από την πλευρά του, το γαλλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα ζητήσει την αναστολή των αδειών εξαγωγής πολεμικού υλικού για τις κατηγορίες ML5 (εξοπλισμός ελέγχου πυρκαγιάς) και ML15 (εξοπλισμός απεικόνισης).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v