Βόρεια Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η υποψήφια πρόεδρος

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του εθνικιστικού VMRO-DPMNE που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «βόρεια» στο όνομα της χώρας.

Βόρεια Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η υποψήφια πρόεδρος

Η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει θέμα «ανοιχτό», ενώ η ίδια δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Στο επίσημο πρόγραμμα της Σιλιάνοφσκα, που παρατίθεται στην ιστοσελίδα του εθνικιστικού VMRO-DPMNE ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, οι θέσεις της υποψήφιας του κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι οι εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό». Και προσθέτει:

«Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των Μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (σ.σ. στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον επιθετικό προσδιορισμό "βόρεια"».

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είχε εκφράσει τις ίδιες απόψεις και στη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2019, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE. Στις εκλογές εκείνες είχε ηττηθεί από τον νυν πρόεδρο της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε πως γι' αυτόν το όνομα της χώρας είναι και θα παραμείνει σκέτο "Μακεδονία".

Συγκεκριμένα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ που είχε με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ερωτηθείς πώς θα κατονομάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, απάντησε ως εξής:

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς ν' αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σ' αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου και οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από τους επτά υποψηφίους που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (στις 24 Απριλίου), στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, με το αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίρροπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v