Βόρεια Μακεδονία: Ντιμπέιτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενόψει εκλογών

Αντιπαράθεση των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων: δεν θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλώνει ο ηγέτης του προπορευόμενου VMRO-DPMNE. Επιμένει «Μακεδονία».

Βόρεια Μακεδονία: Ντιμπέιτ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενόψει εκλογών

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα ονομασία της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε χθεσινοβραδινή τους τηλεμαχία (debate) ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι σημείωσε ότι οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, λόγω της επίμονης στάσης του να μη χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα ονομάζει τη χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο πως, για τον ίδιο, το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σ' αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις, δεν αλλάζω τις θέσεις μου», ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Ο Κοβάτσεφσκι απάντησε ότι ο Μίτσκοσκι δεν μπορεί να αλλάξει θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει διόλου θέση.

«Όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Όταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ. Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς. Η συμφωνία επιτεύχθηκε από δύο ηγέτες, οι οποίοι έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά. Παραμείναμε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχουν ο νυν πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v