Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα στην Ουκρανία από τον φιλορώσο Σλοβάκο πρωθυπουργό

Ευρύτατες εμπορικές συμφωνίες στους τομείς ενέργειας και μεταφορών, στο καυτό θέμα των αγροτικών προϊόντων, ακόμα και στη στρατιωτική συνεργασία υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ανοιγμα στην Ουκρανία από τον φιλορώσο Σλοβάκο πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (φωτ.), οι φιλορωσικές απόψεις του οποίου τον έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τους συμμάχους του, επιδίωξε σήμερα να εμβαθύνει τη συνεργασία με την πληγείσα από τον πόλεμο γειτονική Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, των σιδηροδρομικών συνδέσεων και της μεταφοράς σιτηρών.

Μετά την κοινή συνάντηση αξιωματούχων της σλοβακικής και ουκρανικής κυβέρνησης, ο Φίτσο είπε ότι η Σλοβακία θέλει να είναι ένας «καλός και φιλικός» γείτονας της Ουκρανίας.

Ο Φίτσο επέφερε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανέλαβε την εξουσία, διακόπτοντας την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, παρότι η ΕΕ επιδίωξε να απομονώσει τη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Φίτσο επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει επιχειρηματικούς δεσμούς με το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των εμπορικών συμφωνιών για όπλα.

«Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια και η Σλοβακία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη», είπε ο Φίτσο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ μετά τη συνάντησή τους στην ανατολική Σλοβακία.

«Φυσικά μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απόψεις ως προς τη βοήθεια και την αλληλεγγύη», είπε.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Σλοβακίας υποστήριξαν ένθερμα το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, παρέχοντας μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ άλλου εξοπλισμού. Ο Φίτσο επανέλαβε σήμερα ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να επιτρέπει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για στρατιωτικές προμήθειες, παρά τη διακοπή της κρατικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι οι χώρες συμφώνησαν πως μια παλιά εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, το Κόσιτσε, θα αρχίσει να εξυπηρετεί επιβάτες με προορισμό το Κίεβο.

Θα εκσυγχρονιστεί επίσης η κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει τα σύνορα και θα προωθηθούν τα διασυνοριακά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τις ερχόμενες μέρες.

Ο Φίτσο είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να διαθέτει διάδρομο για τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ο Σμιχάλ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η άρση των περιορισμών στα ουκρανικά προϊόντα, τους οποίους επέβαλαν η Σλοβακία και άλλες χώρες για να προστατεύουν τις εγχώριες αγορές τους.

«Έχουμε επίγνωση ότι καθεμιά από τις χώρες μας έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, τις δικές της προτεραιότητες, οι οποίες μερικές φορές δεν συμπίπτουν», είπε ο Σμιχάλ. «Αλλά την ίδια στιγμή έχουν απολύτως καλή θέληση και ρεαλιστική στάση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v