Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Μπάιντεν για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Αυστηρό μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν στο Ιράν καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αμερικανικές ενισχύσεις στην περιοχή. Συναντήθηκε με μέλη του πολεμικού συμβουλίου ο Νετανιάχου.

Μήνυμα Μπάιντεν για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Μην το κάνετε! Είμαστε αφοσιωμένοι στην άμυνα του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν εναντίον κυβερνητικών στόχων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Ένα από τα βασικά σενάρια που αναμένει το Ισραήλ είναι η επίθεση να πραγματοποιηθεί από το ιρανικό έδαφος, σημείωσαν οι πηγές. Ένας βομβαρδισμός με drones και πυραύλους ακριβείας θα μπορούσε να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες, πρόσθεσαν.

Το πετρέλαιο Brent εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,6% στα 92 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχει αυξηθεί κατά 19% το 2024.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, ενώ εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια επίθεση, ανέφεραν οι πηγές. Το χτύπημα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τεχεράνης, τόνισαν.

Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν. Οι εναλλακτικές είναι η χρήση των φιλοϊρανικών ομάδων είτε από την Υεμένη είτε από το Ιράκ είτε από τον Λίβανο, αναφέρουν αναλυτές.

«Είμαστε σε εγρήγορση», τονίζει το Τελ Αβίβ και διαμηνύει πως οποιοδήποτε πλήγμα θα λάβει άμεση απάντηση. Αυτό τόνισε και σε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ο Ισραηλινός ομόλογός του. «Παραμένουμε προετοιμασμένοι και σε απόλυτη επαγρύπνηση, αμυντικά και επιθετικά και γνωρίζουμε πώς να προειδοποιήσουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών οι Τζέικ Σάλιβαν και Μπρετ ΜακΓκερκ, επιχειρούν να στείλουν μηνύματα στο Ιράν, αναφέρει πηγή του Bloomberg.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κερίν Ζαν Πιερ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν να μη χρησιμοποιήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία ως πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες.

«Είδαμε τις απειλές που προέρχονται από το Ιράν και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουμε ακλόνητα την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε.

Οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ πιθανότατα θα περιλάμβανε συνδυασμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το ιρανικό καθεστώς «έχει σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ικανών να πλήξουν στόχους έως και 2.000 χιλιόμετρα από τα σύνορά του», ανέφερε η Defense Intelligence Agency.

Το ισραηλινό κράτος δεν έχει αναλάβει ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στη Δαμασκό, σύμφωνα με μια πολιτική ασάφειας δεκαετιών για τις επιχειρήσεις στη Συρία, τον Λίβανο και αλλού.

Μια άμεση σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν θα εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Άλλα μέλη του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κυρίως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν εντείνει την επιθετικότητά τους τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v