Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Siemens: Η εξάρτηση των γερμανικών εταιρειών από την Κίνα θα κρατήσει δεκαετίες

Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Siemens, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν έχει το περιθώριο «να μην έχει παρουσία στην Κίνα».

Siemens: Η εξάρτηση των γερμανικών εταιρειών από την Κίνα θα κρατήσει δεκαετίες

Θα χρειαστούν «δεκαετίες» για να μειώσει η γερμανική βιομηχανία την εξάρτησή της από την Κίνα, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Siemens.

«Οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι για να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι ή 12 μήνες;» είπε ο Ραλφ Τόμας στους Financial Times. «Αυτό είναι ζήτημα δεκαετιών».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Siemens έχει καταλήξει ότι «δεν έχει τo περιθώριο να μην έχει παρουσία στην Κίνα».

Η δήλωση έγινε μετά από έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες της χώρας είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την «μείωση του κινδύνου» της έκθεσής τους στην Κίνα και τη μείωση της εξάρτησής τους από κρίσιμες εισαγωγές σε σχέση με το 2022.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Το 2023 διακινήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών αγαθά αξίας 254 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η σχέση αυτή, η οποία εκτείνεται από τους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Volkswagen και BASF, μέχρι μικρομεσαίες εταιρείες της χώρας, θεωρούνταν από καιρό ως πυλώνας της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας και ως μοντέλο παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η σχέση θεωρείται πλέον μειονέκτημα από πολλούς επενδυτές και πολιτικούς.

Η Bundesbank προειδοποίησε πέρυσι ότι η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα είναι ο λόγος που το γερμανικό «επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται σε κίνδυνο». Τον περασμένο Ιούλιο, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v