Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις στρατηγών για το πώς πρέπει να χτυπήσει το Ισραήλ

Ποιες υποδομές πρέπει να μπουν στο στόχαστρο του Τελ Αβίβ. Το εύρος της απάντησης που πρέπει να δοθεί στο Ιράν. Η πρόταση για «ανταλλαγή» Ράφα με Τεχεράνη

Οι προτάσεις στρατηγών για το πώς πρέπει να χτυπήσει το Ισραήλ

Η αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου -που ξεκίνησε από ιρανικό έδαφος- φαίνεται ότι άλλαξε το παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών, μετά από χρόνια επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω των «πληρεξουσίων» του Ιράν στην περιοχή. Πώς πρέπει να απαντήσει το Ισραήλ; Τέσσερις ειδικοί, οι περισσότεροι απόστρατοι, καταθέτουν τις απόψεις τους στην Jerusalem Post.

Στρατηγός (απ.) Yaakov Amidror: «Ράφα ή Τεχεράνη»

«Πρέπει να απαντήσουμε -και υπάρχουν δύο καλές επιλογές: Είτε να εκμεταλλευτούμε τη χθεσινή επίθεση για να επιτεθούμε στο Ιράν είτε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εισέλθουμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τη Χαμάς εκεί και σε στρατόπεδα όπως το Deir al-Balah. Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τη διεθνή μας "πίστωση".

Δεν υπάρχει προτεραιότητα μεταξύ των δύο στόχων. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα. Στην πράξη, το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα και θα δυσκολευόταν να το διαχειριστεί. Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με τον Λίβανο. Αν δεν χτυπήσουμε στο Ιράν, μπορεί να είναι δυνατό να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς στο μέτωπο του Λιβάνου».

Ταξίαρχος (απ.) Jacob Nagel: «Μια σημαντική απάντηση κατά του Ιράν στο ιρανικό έδαφος»

«Τα αμυντικά συστήματα έχουν αναχαιτίσει περισσότερο από το 90% των απειλών, αλλά αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μειώσει το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, στο παραμικρό. Χρειαζόμαστε μια σημαντική απάντηση κατά του Ιράν στο ιρανικό έδαφος, με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Πρέπει να επιτεθούμε στις υποδομές που μας επιτέθηκαν -στις βιομηχανίες που κατασκεύασαν τα drones και τις αποθήκες. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να επιτεθούμε στις ιρανικές υποδομές -όχι για να επηρεάσουμε την τιμή του πετρελαίου, αλλά για να δείξουμε ότι μπορούμε επίσης να επιτεθούμε σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και, επιπλέον, να επιτεθούμε σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και κυβερνητικά ιδρύματα.

Το λάθος που κάνουμε, είναι να συσχετίζουμε την επίθεση και τη ζημιά».

Ταξίαρχος (απ.) Yossi Kuperwasser: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη απάντηση»

«Το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει -οι Ιρανοί λένε ότι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Ακόμη και σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, πρέπει να είμαστε ο κυρίαρχος παράγοντας, για να τους δείξουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα που θα πληρωθεί. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμόμαστε ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της αποστολής στη Γάζα και στη διατήρηση καλών σχέσεων με την αμερικανική διοίκηση. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη απάντηση.

Η απόφαση για το πώς θα απαντήσουμε θα πρέπει να ληφθεί από στρατηγική άποψη έναντι του ιρανικού άξονα και του πυρηνικού του προγράμματος. Το Ιράν προσπαθεί να μας επιτεθεί με εκατοντάδες όπλα εν μία νυκτί, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια χώρα όπως αυτή να έχει πυρηνικά όπλα.

Όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για αποφασιστική δράση, για να ανατρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να διαλύσει τον άξονα που έχει χτίσει και να αντικαταστήσει το καθεστώς [της Ισλαμικής Δημοκρατίας]. Αυτό δεν είναι μόνο ευκαιρία, είναι καθήκον μας».

Πρώην επικεφαλής της Shin Bet, Yaakov Peri: «Το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει»

«Νομίζω ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει, πρέπει να απαντήσει, να διατηρήσει τη θέση του ως ίσως της πιο σοβαρής δύναμης στη Μέση Ανατολή και απέναντι στο Ιράν. Όσο για το πώς και το πότε -σύμφωνα με το συμφέρον του Ισραήλ. Δεν θέλω να μπω στη φύση της απάντησης, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να θέσουμε σε κίνδυνο το ισραηλινό προσωπικό. Πρέπει να επιτεθούμε χρησιμοποιώντας τεχνολογικά και άλλα μέσα και το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να το κάνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v