Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βηρυτός δείχνει Μοσάντ για δολοφονία εμπλεκόμενου σε δοσοληψίες Ιράν-Χαμάς

Η σορός του Μοχάμαντ Σαρούρ, ο οποίος εργαζόταν για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, βρέθηκε διάτρητη από επτά σφαίρες σε έπαυλη της λιβανέζικης πρωτεύουσας στις 9 Απριλίου. Το ιστορικό.

Βηρυτός δείχνει Μοσάντ για δολοφονία εμπλεκόμενου σε δοσοληψίες Ιράν-Χαμάς

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου και άλλοι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι η Μοσάντ ενεπλάκη στη δολοφονία άνδρα που κατηγορούνταν για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν στην παλαιστινιακή Χαμάς, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.

Η σορός του Μοχάμαντ Σαρούρ, σε βάρος του οποίου είχαν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ, βρέθηκε διάτρητη από επτά σφαίρες μέσα σε έπαυλη κοντά στη Βηρυτό στις 9 Απριλίου.

"Αυτό το έγκλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα, εκτελέστηκε από υπηρεσίες πληροφοριών", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλαούι, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Στον δημοσιογράφο του δικτύου Al-Jadeed που τον ρωτούσε εάν εκτιμά πως πρόκειται για τη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, ο υπουργός απάντησε "ναι".

Ο Σαρούρ εργαζόταν για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ισχυρής φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Τον Αύγουστο του 2019, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος του, κατηγορώντας τον ότι "ευθύνεται για τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των φρουρών της Επανάστασης του Ιράν", του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, "και των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ", της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, "μέσω της Χεζμπολάχ στον Λίβανο".

"Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Μοσάντ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος δικαστικός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

"Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και συλλέγει τα στοιχεία, κυρίως από τηλεπικοινωνίες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι "η Μοσάντ χρησιμοποίησε Λιβανέζους και Σύρους πράκτορες για να προσελκύσουν τον Σαρούρ μέσα σε μια έπαυλη στο Μπέιτ Μέρι", στα υψίπεδα της Βηρυτού.

"Εκεί βασανίστηκε και δολοφονήθηκε", πρόσθεσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία "οι δράστες του εγκλήματος χρησιμοποίησαν όπλα εξοπλισμένα με σιγαστήρες και έσβησαν όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα" από τον τόπο του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Σαρούρ είχε εξαφανιστεί έξι μέρες πριν βρεθεί η σορός του.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση πολέμου και οι αρχές ανακοινώνουν τακτικά ότι έχουν συλλάβει πρόσωπα που κατηγορούνται για κατασκοπεία για λογαριασμό του εχθρού τους.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν πράκτορα της Μοσάντ που είχε εμπλακεί σε απόπειρα δολοφονίας αξιωματούχου της Χαμάς στον νότιο Λίβανο έναν χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της Μοσάντ στον Λίβανο πάνε πίσω 50 και πλέον χρόνια. Η υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού του Ισραήλ είχε δολοφονήσει, τον Απρίλιο του 1973, τρεις Παλαιστίνιους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μεγάλης επίθεσης στη Βηρυτό.

Ο Μοχάμεντ Γιούσεφ αλ-Νατζάρ, ο Καμάλ 'Αντουαν και ο Καμάλ Νάσερ δολοφονήθηκαν στις κατοικίες τους από επίλεκτη ομάδα, στην οποία μετείχε ο Εχούντ Μπαράκ μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Ο Μπαράκ έγινε αργότερα πρωθυπουργός.

Τον Ιανουάριο του 1979, ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Αλί Χασάν Σαλαμέ, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη του αυτοκινήτου του στη Βηρυτό, η οποία αποδόθηκε στη Μοσάντ.

Ο Σαλαμέ, παντρεμένος τότε με την πρώην Μις Υφήλιος Λιβανέζα Τζορτζίνα Ριζκ, διωκόταν -όπως και οι άλλοι τρεις αξιωματούχοι- για εμπλοκή στον θάνατο Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο το 1972.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v