Πρασίνισε η έρημος στη Σαουδική Αραβία

(vid) Οι ισχυρές βροχές σε τμήμα της τεράστιας έκτασης της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ των ιερών πόλεων Μέκκας και Μεδίνας, αναζωογόνησαν τα ερημικά τοπία.

Πρασίνισε η έρημος στη Σαουδική Αραβία

Το παραδοσιακά άνυδρο τοπίο της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει πλέον ένα εκπληκτικό αλλά και ασυνήθιστο θέαμα: μια ζωντανή πράσινη όαση, αποτέλεσμα των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων. Αυτή η απροσδόκητη  μεταμόρφωση έχει γοητεύσει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες, καθώς το άλλοτε άγονο τοπίο περιγράφεται πλέον ως καταπράσινο και ολάνθιστο.

Η πρόσφατη περίοδος σφοδρών βροχοπτώσεων σε ένα τμήμα της τεράστιας έκτασης της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ των ιερών πόλεων της Μέκκας και της Μεδίνας, αναζωογόνησαν αυτά τα άνυδρα και ερημικά τοπία, κάνοντάς τα να ανθίσουν. Η μεταμόρφωση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις δυτικές περιοχές.

Οπως σημειώνει το ertnews.gr, το θέαμα δεν είναι πρωτόγνωρο. Εχει συμβεί ξανά -όπως το 2012- να φυτρώσει πλούσια βλάστηση στην έρημο.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορείτε απαραίτητα να πείτε ότι μια ακραία βροχή στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή», σχολίασε ο Leo Meyer, διευθυντής της ClimateContact. «Ο καιρός είναι πάντα ασταθής, αλλά η πιθανότητα τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Postsen.

Η Μέκκα, γνωστή ως η ιερότερη πόλη του Ισλάμ, έχει καλοκαίρι με μέσο όρο 41° C και μέση μηνιαία βροχόπτωση μόνο περίπου 2-3 χιλιοστά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v