Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας

Θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών και των ηλιακών κυψελών. Σύντομα οι ανακοινώσεις.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να αποκαλύψει μια κρίσιμη απόφαση για τους δασμούς στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που αναμένεται να στοχεύσει σε βασικούς στρατηγικούς τομείς ενώ απορρίπτει τις οριζόντιες αυξήσεις που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Η απόφαση είναι το αποκορύφωμα της αναθεώρησης των λεγόμενων δασμών του Section 301, που τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά υπό τον Τραμπ το 2018. Οι νέοι δασμοί θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών και των ηλιακών κυψελών. Η ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, είπαν δύο από τις πηγές.

Αν και μια απόφαση θα μπορούσε να καθυστερήσει, αντιπροσωπεύει ωστόσο μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις του Μπάιντεν στον οικονομικό αγώνα με την Κίνα. Ερχεται μετά την απόφασή του να αυξήσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο και την επίσημη έναρξη μιας νέας έρευνας στη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στις «άδικες οικονομικές πρακτικές και τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας, δήλωσε ο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα. «Δεν ψάχνω για μάχη με την Κίνα. Ψάχνω για ανταγωνισμό, αλλά θεμιτό ανταγωνισμό».

Οι δασμοί πιθανότατα θα είχαν μικρό άμεσο αντίκτυπο στις κινεζικές εταιρείες, καθώς οι παγκοσμίου φήμης γίγαντες EV είναι ως επί το πλείστον αποκλεισμένοι από την αμερικανική αγορά λόγω των δασμών στα αυτοκίνητα. Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας εξάγουν κυρίως στις ΗΠΑ από τρίτες χώρες, για να αποφύγουν τους περιορισμούς, με τις αμερικανικές εταιρείες να επιδιώκουν υψηλότερους δασμούς και σε αυτό τον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v