Προειδοποίηση ΗΠΑ στην αυστριακή τράπεζα που συναλλάσσεται με Ρώσους

Ενδέχεται να διακοπεί η πρόσβαση της RBI στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας συναλλαγών με μεγιστάνες της Ρωσίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Επικρέμαται ο πέλεκυς δευτερογενών κυρώσεων.

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην αυστριακή τράπεζα που συναλλάσσεται με Ρώσους

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε εγγράφως την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI) ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Στις 6 Μαΐου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντιγιέμο έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις - συμφωνία που η τράπεζα έκτοτε ματαίωσε, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.

Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα (φωτ.) εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες ημέρες αφότου έλαβε την επιστολή, η πηγή δήλωσε ότι οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δραστηριότητες της Raiffeisen στη Ρωσία παραμένουν.

Η προειδοποίηση είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής προς τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και ακολουθεί μήνες πιέσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες του αυστριακού πιστωτή στη χώρα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Υπογραμμίζει τη βαθιά απογοήτευση της Ουάσιγκτον με την αυστριακή τράπεζα, παρά την πρόσφατη απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία που είχε επιδεινώσει τις εντάσεις.

Το Reuters είχε αναφερθεί τον Μάρτιο στην έντονη αντίθεση των ΗΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή του Ντεριπάσκα, την οποία η Raiffeisen είχε διαφημίσει ως μέσο για να ξεκλειδώσει κάποια από τα εγκλωβισμένα κεφάλαιά της στη Ρωσία.

Οι μετοχές της Raiffeisen υποχώρησαν κατά 3% κατά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης, γεγονός που την κατέστησε την πρώτη χαμένη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκπρόσωπος της Raiffeisen δήλωσε ότι αποχώρησε από τη συμφωνία και ότι δεν έχει προβεί σε τέτοιες συναλλαγές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η RBI είχε «μειώσει σημαντικά» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και είχε λάβει ευρύτατα μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις.

«Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της απενοχοποίησης της ρωσικής θυγατρικής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Στην επιστολή του, ο Αντιγιέμο δήλωσε ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Raiffeisen θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η τράπεζα στο υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούσε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Αντιγιέμο προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της RBI αυξάνουν τον κίνδυνο το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβασή της στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένων των ανησυχιών ότι η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην επιστολή του ο Αντιγιέμο αναφέρεται επίσης στο διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την έγκριση δευτερογενών κυρώσεων σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές που αφορούν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v