Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρηνικό σταθμό στο Ουζμπεκιστάν κατασκευάζει η Ρωσία

Ενισχύουν τον κοινό ενεργειακό βηματισμό τους Μόσχα και Τασκένδη. «Ιστορική» επίσκεψη Πούτιν στη χώρα της κεντρικής Ασίας. Τι σηματοδοτεί για τη ρωσική επιρροή η νέα συμφωνία.

Πυρηνικό σταθμό στο Ουζμπεκιστάν κατασκευάζει η Ρωσία

Η Ρωσία θα κατασκευάσει έναν μικρό πυρηνικό σταθμό στο Ουζμπεκιστάν, το πρώτο έργο αυτού του είδους στη μετασοβιετική Κεντρική Ασία, είπε ο Ουζμπέκος πρόεδρος Σαφκάτ Μιρζιγιόγεφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

Η συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, εάν εφαρμοστεί, θα αναδείξει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει όχι μόνο ενέργεια, αλλά επίσης προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σε μια στιγμή που η Δύση αυξάνει τις πιέσεις εναντίον της μέσω κυρώσεων.

Ο Μιρζιγιόγεφ είπε επίσης ότι η Τασκένδη ενδιαφέρεται να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανατρέποντας την επί δεκαετίες πρακτική όταν η Μόσχα εισήγαγε υδρογονάνθρακες από την Κεντρική Ασία.

Ο Ουζμπέκος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη Πούτιν «ιστορική». «Προαναγγέλλει την αρχή μιας νέας εποχής στη συνολική στρατηγική συνεργασία και τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τασκένδη ως «στρατηγικό εταίρο και αξιόπιστο σύμμαχο».

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα κατασκευάσει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, με δυνατότητα 55 megawatt ο καθένας, στο Ουζμπεκιστάν, έργο μικρότερης κλίμακας από εκείνο των 2,4 gigawatts που είχε συμφωνηθεί το 2018 και το οποίο απομένει να ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί σε καμία από τις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αν και το Ουζμπεκιστάν και το γειτονικό Καζακστάν - χώρες με αποθέματα ουρανίου - ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι τους χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τους.

Ωστόσο, το έργο στο Καζακστάν μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί.

«Σχεδόν όλες οι ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου κατοχυρώνουν ενεργειακή ασφάλεια και σταθερή ανάπτυξη με τη συνδρομή της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Μιρζιγιόγεφ.

Ενεργειακές προμήθειες

Εκμεταλλευόμενο την εκστρατεία της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ασία, εν μέσω της ρήξης με τη Δύση λόγω Ουκρανίας, το Ουζμπεκιστάν τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του ίδιου αγωγού που προηγουμένως το διοχέτευε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αν και η δική του παραγωγή παραμένει σημαντική, φθάνοντας περίπου τα 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αγωνίζεται να καλύψει πλήρως την εγχώρια ζήτηση και οι ρωσικές προμήθειες του έχουν δώσει την δυνατότητα να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση.

«Οι εξαγωγές αερίου πραγματοποιούνται πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και είμαστε έτοιμοι να τις αυξήσουμε εάν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Μιρζιγιόγεφ, η Τασκένδη επίσης επιδιώκει να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους συνεργάζονται πάνω σε μεγάλα έργα στον τομέα της εξόρυξης μετάλλων και των χημικών.

Το Ουζμπεκιστάν , η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα μεταναστών που εργάζονται στη Ρωσία, έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.

Ωστόσο, ο Μιρζιγιόγεφ και άλλοι ηγέτες της περιοχής δεν έχουν εκφράσει ποτέ την υποστήριξη τους προς την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως το Κρεμλίνο αποκαλεί τον πόλεμο, και όλες οι χώρες της περιοχής συνεργάζονται με τη Δύση σε έργα όπως οι διαδρομές μεταφοράς φορτίων που έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμπτουν τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v