Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G7 σε Πεκίνο: Σταματήστε να οπλίζετε το χέρι του Πούτιν

Οι σύμμαχοι του Κιέβου κατηγορούν το Πεκίνο ότι παρέχει στη Ρωσία οπλικές τεχνολογίες και ανταλλακτικά. Αυστηρή γλώσσα και πρόσθετες κυρώσεις με εμπορικές προεκτάσεις στο υπό επεξεργασία προσχέδιο, ενόψει της συνόδου των επτά ηγετών.

G7 σε Πεκίνο: Σταματήστε να οπλίζετε το χέρι του Πούτιν

Οι ηγέτες της G7 θα καλέσουν την Κίνα να σταματήσει να συντηρεί τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που είδε το Bloomberg.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου κατηγορούν το Πεκίνο ότι παρέχει στη Ρωσία τεχνολογίες και ανταλλακτικά -είτε σε όπλα είτε υλικά απαραίτητα για την κατασκευή τους-, βοηθώντας τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τα κύματα εμπορικών περιορισμών που της έχουν επιβληθεί για πολλά αγαθά. Τα απαγορευμένα υλικά συχνά φτάνουν στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, όπως η Κίνα και η Τουρκία, ή μέσω δικτύων από ενδιάμεσους.

«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας έχει σημαντικές και ευρείες επιπτώσεις στην ασφάλεια», αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία προτού εγκριθεί από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σχετικά ότι η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία ούτε είναι μέρος της σύγκρουσης.

«Η G7 θα πρέπει να αναλάβει πραγματικές ευθύνες, με σκοπό την άμβλυνση της κατάστασης και τη δημιουργία συνθηκών για επίλυση της πολιτικής κρίσης, αντί να απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες προς ένα μη-μέρος της σύγκρουσης», είπε ο εκπρόσωπος στο Bloomberg.

Νέες κυρώσεις σε όσους... παρακάμπτουν τις κυρώσεις

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων, η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς τις επόμενες μέρες, αναφέρει το Bloomberg.

Τα υπό συζήτηση μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή περισσότερων εταιρειών στη λίστα των κυρώσεων, τη στόχευση τραπεζών τρίτων χωρών που διευκολύνουν σχετικές συναλλαγές, την απαίτηση από τις εταιρείες να εντείνουν τους ελέγχους στις θυγατρικές και τους υπεργολάβους τους στο εξωτερικό και την επέκταση των περιορισμών σε προϊόντα δυτικής επωνυμίας που εξακολουθούν να καταλήγουν στη Ρωσία.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των χωρών της G7 και της Κίνας θα συμπεριληφθούν στη δήλωση ευρύτερα. Οι ηγέτες αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι πολιτικές της Κίνας «πλημμυρίζουν τις παγκόσμιες αγορές, στρεβλώνοντας την αγορά και προκαλώντας επιβλαβώς πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε σειρά τομέων», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Απεξάρτηση και όχι αποσύνδεση

Η G7 θα επιβεβαιώσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των χωρών να μειώσουν τις κρίσιμες εξαρτήσεις από την Κίνα, ενώ θα επαναλάβουν ότι δεν σκοπεύουν να αποσυνδεθούν.

«Δεν προσπαθούμε να βλάψουμε την Κίνα ή να εμποδίσουμε την οικονομική της ανάπτυξη, πράγματι μια αναπτυσσόμενη Κίνα που παίζει με τους διεθνείς κανόνες έχει το παγκόσμιο ενδιαφέρον», αναφέρει το προσχέδιο.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Δύσης και Πεκίνου αυξάνονται, με τελευταίο επεισόδιο την επιβεβαίωση της ΕΕ ότι θα επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τον Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της G7 εξακολουθούν επίσης να εργάζονται με σκοπό να οριστικοποιήσουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κερδών που δημιουργούνται από τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων, κύριο αντικείμενο που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v