Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dinner απόψε στις Βρυξέλλες για τους 27 της ΕΕ: Στηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

Θα δώσουν πολιτική στήριξη για να παραμείνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πρωτεύουσες της ΕΕ επιλέγουν τη συνέχεια έναντι της αλλαγής. «Για εκείνη, ο κύβος ερρίφθη».

Dinner απόψε στις Βρυξέλλες για τους 27 της ΕΕ: Στηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να εγκρίνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απόψε, καθώς οι πρωτεύουσες του μπλοκ επιλέγουν τη συνέχεια έναντι της αλλαγής εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, εντάσεων με την Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας σε χώρες-κλειδιά. Στη μάχη για τη Φον ντερ Λάιεν ρίχνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν ένα ιδιωτικό δείπνο στις Βρυξέλλες το βράδυ, για να δώσουν πολιτική στήριξη στην παραμονή της Φον ντερ Λάιεν στη θέση της, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι από όλη την ήπειρο, πριν από την επίσημη επικύρωση αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Κανείς δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που πέρασε την τελευταία εβδομάδα σε συζητήσεις με τις πρωτεύουσες-κλειδιά. «Για εκείνη, ο κύβος ερρίφθη».

Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει στη συνέχεια να κερδίσει την πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παραμείνει η ισχυρότερη αξιωματούχος της ΕΕ έως το 2029, διοικώντας τον εκτελεστικό κλάδο του μπλοκ, ο οποίος ρυθμίζει τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου, προτείνει νέα νομοθεσία και κατευθύνει την πολιτική της ηπείρου.

Οι υποστηρικτές είναι βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, δεδομένης της νίκης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα και της πλειοψηφίας που κατέχουν τα κεντρώα κόμματα στην αίθουσα, παρά την αύξηση της υποστήριξης της ακροδεξιάς.

Η Φον ντερ Λάιεν χαίρει σεβασμού για την ηγεσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και την αντίδραση του μπλοκ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, έχει ενοχλήσει ορισμένες πρωτεύουσες και πολλούς στην ίδια την Επιτροπή με τη συγκεντρωτική λήψη αποφάσεων, ενώ κάποιες φορές ξεπερνά τα όρια των θεσμικών της εξουσιών.

Το ιδιωτικό δείπνο της Δευτέρας θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα επιλεγεί για πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ - =ο αξιωματούχος που προεδρεύει στις συνεδριάσεις των ηγετών του μπλοκ- και για ύπατος εκπρόσωπος, ο επικεφαλής διπλωμάτης του μπλοκ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα είναι ο ξεκάθαρα επικρατέστερος για την πρώτη θέση, διαδεχόμενος τον Σαρλ Μισέλ, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας είναι η πιο πιθανή επιλογή για τη δεύτερη θέση, αντικαθιστώντας τον Ζοζέπ Μπορέλ. 

Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι την παραμονή της συνάντησης, καμία από τις δύο επιλογές δεν ήταν τόσο οριστική όσο αυτή της Φον ντερ Λάιεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v