Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγγέλνει 105 Leopard τελευταίας γενιάς η Γερμανία

Μέρος των τανκς νέας «εσοδείας» θα εξοπλίσει τη γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποτρεπτικής δύναμης απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, εγχωρίως, προκύπτει ξανά το γνώριμο πολιτικό ζήτημα «από πού θα βρεθούν τα χρήματα».

Παραγγέλνει 105 Leopard τελευταίας γενιάς η Γερμανία

Παραγγελία 105 αρμάτων μάχης Leopard 2 A8 από την αμυντική βιομηχανία KNDS, ύψους 2,93 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η Γερμανία, σύμφωνα με εμπιστευτικό προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το σχέδιο δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν αποσπάσει κοινοβουλευτική έγκριση, υπογραμμίζεται.

Ορισμένα οχήματα θα εξοπλίσουν τη γερμανική ταξιαρχία μάχης που έχει συσταθεί στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποτρεπτικής δύναμης απέναντι στον «ρωσικό κίνδυνο», όπως ανέφερε το Spiegel. Τα υπόλοιπα θα προστεθούν στη δύναμη των 300 αρμάτων εντός της Γερμανίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (Bundeswehr) θα παραλάβουν την πιο προηγμένη έκδοση των αρμάτων μεταξύ 2027 και 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρονοδιαγράμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι αντιμέτωπο με υποχρηματοδότηση, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή χρήματα στον τακτικό προϋπολογισμό και στα ειδικά κονδύλια των 100 δισ. ευρώ που προβλέφθηκαν μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Άμυνας ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να εγκριθεί τώρα, αλλά μια επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τα χρήματα.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έχει θέσει ως προτεραιότητα εδώ και μήνες την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά δεν έχει καταφέρει και πολλά καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό στην κυβέρνηση συνασπισμού με τις εύθραυστες ισορροπίες ακολουθούν ρυθμούς χελώνας.

Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευση του Βερολίνου για αλλαγή πλεύσης στην αμυντική πολιτική μετά από δεκαετίες παραμέλησης του στρατού, παρότι οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται και ο ΝΑΤΟ-σκεπτικιστής Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο Iγκο Γκέντεχενς, μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της αντιπολίτευσης και της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής, είπε ότι η συμφωνία για τα τανκς είναι ελιγμός του Πιστόριους για να παρακάμψει το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Η παραγγελία είναι δικαιολογημένη, είπε στο Reuters, αλλά η συμφωνία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη αγορά δύο φρεγατών και την παραγγελίας αεροσκαφών Eurofighter, κινήσεις συνολικού κόστους 6 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v