Η Deutsche Bank πήρε χαρτί και μολύβι και μέτρησε τις ετήσιες αποδόσεις των χρηματιστηρίων σε κάθε προεδρική θητεία στις ΗΠΑ από την εποχή του Θεόδωρου Ρούσβελτ, το 1901.
Η χρηματιστηριακή ιστοριοδιφία κατέδειξε ότι 13 από τους τελευταίους 15 προέδρους έφεραν ετήσιες αποδόσεις μεταξύ 10% και 17% στον S&P 500, και μάλιστα 7 από τους τελευταίους 9 κατοίκους του Λευκού Οίκου συνόδευσαν τη θητεία τους με πιο στενό και υψηλό εύρος κερδών, που κυμάνθηκε στο 14-17%.

Την ώρα που Ντόναλντ Τραμπ και Καμάλα Χάρις κονταροχτυπιούνται για να πάρουν τις κρίσιμες ψήφους που θα αναδείξουν νικητή ή νικήτρια, προκύπτει ότι η λαϊκή ετυμηγορία πιθανώς δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές όσο στην πραγματική κοινωνία.
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Jim Reid της Deutsche Bank, είναι «καλύτερα να είσαι τυχερός παρά καλός», που σημαίνει ότι τα γεγονότα παρά η πολιτική θα υπαγορεύσουν κατά κύριο λόγο την απόδοση της αγοράς και στην επόμενη προεδρική θητεία, όπως γράφει ο Guardian.
Οι μεγάλες και ακραίες ιστορικές κινήσεις δρομολογήθηκαν από γεγονότα που, χωρίς αμφιβολία, ως επί το πλείστον δεν ελέγχονταν από τον εκάστοτε εν ενεργεία πρόεδρο: τρανταχτά παραδείγματα η μεγάλη ύφεση του 1929, το πετρελαϊκό σοκ του 1973 και η έκρηξη της φούσκας μετά το 2000.
Ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι οι πολιτικές του προέδρου Χούβερ (1929-1933) επιδείνωσαν μεν την ύφεση, ωστόσο η προεδρία του διαδέχτηκε την αντίστοιχη του Κάλβιν Κούλιτζ (1923-29), που συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη εκτίναξη κερδών οποιασδήποτε προεδρίας (+29%). 'Ετσι, σχεδόν σαν φυσική εξέλιξη μεταφράζεται το κραχ του -28% που ακολούθησε.
Με άλλα λόγια, ο Χέρμπερτ Χούβερ συν τοις άλλοις ήταν και άτυχος, καθώς κληρονόμησε μια ιστορική φούσκα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin