Χτύπημα στα Airbnb με ΦΠΑ 21% προωθεί η Ισπανία

Υπερδιπλάσιο συντελεστή από αυτόν στα ξενοδοχεία θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Νομοσχέδιο με στόχο την άμβλυνση της κρίσης στέγης. Οι αντιδράσεις από τον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χτύπημα στα Airbnb με ΦΠΑ 21% προωθεί η Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρότεινε την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 21% στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση της χώρας.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα της στέγασης για τους κατοίκους, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις πιο επικερδείς βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο προτεινόμενος φόρος, που θα εφαρμόζεται σε όλες τις μισθώσεις διάρκειας κάτω των 30 ημερών, θα επηρεάσει σημαντικό μέρος του τουριστικού τομέα της Ισπανίας. Πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο από τα 94 εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας προτίμησαν τη μίσθωση κατοικίας αντί τη διαμονή σε ξενοδοχεία, τα οποία υπόκεινται σε ΦΠΑ 10%. Μέχρι σήμερα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ηπειρωτική Ισπανία δεν επιβάλλεται καθόλου ΦΠΑ.

Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στεγαστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας. Ωστόσο, η προώθηση του νομοσχεδίου στο βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο της Ισπανίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σημειώνει ο Independent.

Η Υπουργός Στέγασης, Ισαβέλ Ροντρίγκεθ, τόνισε την πρόθεση πίσω από τη νομοθεσία δηλώνοντας: «Τα σπίτια είναι για να ζει ο κόσμος (...) τα μέτρα στοχεύουν στην εγγύηση του δικαιώματος στην ενοικίαση κατοικίας για τις οικογένειες.»

Η κυβέρνηση καλείται να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα οικονομικά οφέλη του τουρισμού —μιας βασικής κινητήριας δύναμης της ισπανικής οικονομίας— και στην επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την εκτόξευση του κόστους στέγασης. Η αυξανόμενη στροφή προς τις τουριστικές μισθώσεις έχει εντείνει το στεγαστικό πρόβλημα, καθιστώντας δυσκολότερη την εύρεση προσιτής κατοικίας για τους ντόπιους.

Έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι η χώρα παρουσιάζει έλλειμμα 450.000 κατοικιών. Στα Κανάρια και τα Βαλεαρίδες νησιά, το 50% του αποθέματος κατοικιών είτε διατίθεται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης, είτε ανήκει σε μη κατοίκους.

Η Apartur, ένωση ιδιοκτητών τουριστικών διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, υποστηρίζει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να φορολογούνται με τον ίδιο ΦΠΑ με τα ξενοδοχεία και χαρακτηρίζει το προτεινόμενο ποσοστό 21% ως διακριτική μεταχείριση.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, το οποίο προβλέπει φορολόγηση έως και 100% για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την αγορά ακινήτου, εκτός εάν αυτό προορίζεται για κύρια κατοικία. Περιλαμβάνει, επίσης, αύξηση των φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων που παραμένουν άδεια, περιλαμβανομένων και των δευτερευουσών κατοικιών.

«Ο μοναδικός στόχος είναι να εξαλειφθούν αυτές οι δραστηριότητες και να παραδοθεί ο τουρισμός στα χέρια των ξενοδόχων», δήλωσε ο Χαβιέρ Πεϊνάτε, νομικός σύμβουλος ένωσης ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών στα Κανάρια Νησιά, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήδη υπόκεινται σε ΦΠΑ 7%, όπως και τα ξενοδοχεία.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές λαμβάνουν επίσης μέτρα: στη Μάλαγα και τη Μαδρίτη περιορίζονται οι νέες άδειες για τουριστικές μισθώσεις, ενώ στη Βαρκελώνη έχει αποφασιστεί η πλήρης κατάργησή τους μέχρι το 2028.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο