Το Ισραήλ επιτέθηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, μια εγκατάσταση περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB, δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν κατά της εγκατάστασης γύρω στις 6 π.μ. τοπική ώρα. Όπως μεταδίδεται, η εγκατάσταση δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.
Αξιωματούχος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) επιβεβαίωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την εγκατάσταση, στο πλαίσιο σειράς νυχτερινών επιδρομών σε όλη τη χώρα.
«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην περιοχή του Αράκ στο Ιράν επλήγη, περιλαμβανομένης της δομής που σφραγίζει τον αντιδραστήρα, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο στην παραγωγή πλουτωνίου», δήλωσε εκπρόσωπος των IDF. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του τμήματος που προορίζεται για την παραγωγή πλουτωνίου, αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων».
Νωρίτερα την Πέμπτη, οι IDF εξέδωσαν προειδοποίηση εκκένωσης προς τους κατοίκους κοντά στις εγκαταστάσεις του Αράκ, λέγοντας: «Η παρουσία σας σε αυτή την περιοχή θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο».
Η επίθεση έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη στόχευση τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων -της Νατάνζ, της Ισφαχάν και της Φορντό- καθώς και αρκετών κορυφαίων επιστημόνων, θυμίζει το CNN.
Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ αποτέλεσε σημαντικό σημείο εστίασης στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015 με τις ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, επειδή το βαρύ ύδωρ (ή οξείδιο του δευτερίου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλουτωνίου -προσφέροντας στο Ιράν μια δεύτερη οδό προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, πέρα από το εμπλουτισμένο ουράνιο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν όφειλε να επανασχεδιάσει το εργοστάσιο του Αράκ ώστε να μετατραπεί σε ειρηνική ερευνητική εγκατάσταση που δεν θα μπορούσε πλέον να παράγει πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια -και ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία- το Ιράν έχει παραβιάσει ορισμένες πτυχές της και πλέον δεν επιτρέπει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να παρακολουθούν την παραγωγή ή τα αποθέματα βαρέος ύδατος.
Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν τονίζει ότι το Ισραήλ προχώρησε σε νέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Προσθέτει ότι οι απειλές και οι επιθέσεις του Ισραήλ αναφέρθηκαν επανειλημμένα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο.