Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο «αρκούδες» από ποτέ για το δολάριο οι fund managers

Σε χαμηλά τεσσάρων ετών το αμερικανικό νόμισμα, αυξάνονται άρδην τα «στοιχήματα» των διαχειριστών για περαιτέρω πτώση. Οι κινήσεις απομόχλευσης από δολαριακά assets.

Πιο «αρκούδες» από ποτέ για το δολάριο οι fund managers

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί από ποτέ απέναντι στο δολάριο, υιοθετώντας την εντονότερη «bearish» στάση της τελευταίας δεκαετίας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει πτώση 1,3% από τις αρχές του έτους έναντι καλαθιού βασικών νομισμάτων -μεταξύ των οποίων το ευρώ και η στερλίνα-, μετά από απώλειες 9% το 2025, και κινείται κοντά σε χαμηλό τετραετίας, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America, τα καθαρά «στοιχήματα» των fund managers στο δολάριο έχουν υποχωρήσει κάτω ακόμη και από τα επίπεδα του περσινού Απριλίου, όταν οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Donald Trump είχαν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις αγορές. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο αρνητική στάση έναντι του δολαρίου τουλάχιστον από το 2012, που αποτελεί και το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Τα δεδομένα της CME Group επιβεβαιώνουν την αλλαγή κλίματος: τα στοιχήματα κατά του δολαρίου υπερτερούν πλέον των θετικών θέσεων, αντιστρέφοντας την εικόνα του τέταρτου τριμήνου του 2025.

Παράλληλα, οι αποκαλούμενες «risk reversals» -που αποτυπώνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αποδυνάμωση έναντι του ευρώ- έχουν φθάσει σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά τις περσινές ανακοινώσεις δασμών.

Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές επισημαίνουν ότι η πτώση του δολαρίου αντανακλά τη διάθεση των λεγόμενων “real money” επενδυτών, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, να αυξήσουν τις αντισταθμίσεις κινδύνου ή να μειώσουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Όπως ανέφερε στέλεχος της Vanguard, η αυξημένη μεταβλητότητα οδήγησε πολλούς να επανεξετάσουν τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά αντιστάθμισης που διατηρούσαν σε δολαριακά assets.

Αν και τα επιτόκια στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλότερα από εκείνα της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, οι αγορές προεξοφλούν δύο μειώσεις εντός του έτους από τη Federal Reserve, περιορίζοντας σταδιακά το πλεονέκτημα του carry trade που μέχρι πρόσφατα στήριζε το δολάριο.

Η ανάληψη της ηγεσίας της Fed από τον Kevin Warsh καθησύχασε αρχικά τους επενδυτές ως προς την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, αναλυτές της Bank of America επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταφράστηκε σε ενίσχυση της ζήτησης για το δολάριο ούτε σε ανανεωμένη αισιοδοξία για τα αμερικανικά assets, καθώς οι πιέσεις από τον Λευκό Οίκο προς τη Fed για τη νομισματική πολιτική διατηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο