Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε, καθώς ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την προσφορά του καυσίμου, μεταδίδει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (futures) του καυσίμου κατέγραψαν άνοδο έως και 30% σήμερα, Δευτέρα. Η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 64 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται παράλληλα με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, η οποία ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, αφού οι κύριοι πετρελαιοπαραγωγοί στη Μέση Ανατολή περιόρισαν τις δραστηριότητές τους και το Στενό του Ορμούζ παραμένει ουσιαστικά κλειστό.
Σημειώνεται, ότι ανοδικά κινήθηκαν και τα futures του αερίου στις ΗΠΑ φτάνοντας σε υψηλό μήνα.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ο οποίος βρίσκεται στην δεύτερη εβδομάδα του, ενισχύει την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας και εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά το αέριο, η Ευρώπη βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, επειδή τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί μετά τον χειμώνα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το καλοκαίρι, το οποίο θα πληρώσει πολύ πιο ακριβά, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς.