Νέα αύξηση για το αέριο στην Ευρώπη, ξεπέρασε τα €51 η μεγαβατώρα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού νωρίτερα το πετρέλαιο πέρασε ξανά το το φράγμα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Ανησυχία για το μέλλον της παραγωγής LNG στο Κατάρ.

Νέα αύξηση για το αέριο στην Ευρώπη, ξεπέρασε τα €51 η μεγαβατώρα

Τον... ανήφορο πήρε και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού νωρίτερα, το πετρέλαιο ξεπέρασε πάλι το φράγμα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (futures) του αερίου παρουσίασαν άνοδο για δεύτερη ημέρα, φτάνοντας τα 51,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή του καυσίμου στην Ευρώπη το 2026, ιδίως από τη στιγμή που η περιοχή πρόκειται να θα αγοράσει μεγάλες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να γεμίσει τις αποθήκες της, που έχουν εξαντληθεί λόγω του χειμώνα που προηγήθηκε.

Παράλληλα η Morgan Stanley εκτιμά ότι η παραγωγή LNG στο Κατάρ, θα σταματήσει για τουλάχιστον έναν μήνα, ως συνέπεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα «στράγγιζε» την αγορά πετρελαίου, αντιστρέφοντας μια για πάντα τις προβλέψεις για την υπερπροσφορά που οι επενδυτές περίμεναν το 2026. 

Σημειώνεται, ότι λόγω των συγκρούσεων έχει ήδη κλείσει το Ras Laffan στο Κατάρ, ο μεγαλύτερος κόμβος εξαγωγής LNG στον κόσμο, ενώ η διέλευση από το στενό του Ορμούζ, σημαντικό σημείο από το οποίο διέρχονταν πλοία που μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο, έχει πρακτικά σταματήσει, λόγω των κινδύνων ασφαλείας. Ως εκ τούτου η παγκόσμια προσφορά LNG έχει μειωθεί κατά περίπου 20% με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών του καυσίμου σε Ασία και Ευρώπη. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι η μαζική αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου που εγκρίθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας θα μπορούσε να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών ενέργειας. Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο αυτές του Αμερικανού προέδρου δεν στάθηκαν αρκετές για να κατευνάσουν την ανησυχία στις αγορές.

«Η αστάθεια παραμένει καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται», υποστήριξε η ναυλομεσιτική εταιρεία Fearnleys. «Το πού θα οδεύσουν οι αγορές LNG και LNG ναυτιλίας τις επόμενες ημέρες είναι ακόμη αβέβαιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο