Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Σαουδάραβες το έριξαν στις... εκπτώσεις: 11 δολάρια κάτω το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία προχωρά στη μεγαλύτερη μείωση των τιμών πώλησης αργού προς την Ασία εδώ και τουλάχιστον 26 χρόνια. Η αυξημένη προσφορά εντείνει τον ανταγωνισμό.

Οι Σαουδάραβες το έριξαν στις... εκπτώσεις: 11 δολάρια κάτω το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των βασικών τιμών πώλησης του αργού πετρελαίου προς τους αγοραστές στην Ασία, διαθέτοντας βαρέλια με έκπτωση για πρώτη φορά από τότε που είχε εμπλακεί σε πόλεμο τιμών το 2020, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς εντείνει τον ανταγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστών.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco θα μειώσει την τιμή του αργού Arab Light για τον επόμενο μήνα κατά 11 δολάρια ανά βαρέλι, διαμορφώνοντάς την σε έκπτωση 1,50 δολαρίου έναντι του περιφερειακού δείκτη αναφοράς, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Οι δύο τελευταίες φορές που η εταιρεία είχε διαθέσει την εν λόγω ποιότητα αργού με έκπτωση ήταν κατά τη διάρκεια των πολέμων τιμών του 2020 και του 2015.

Η υποχώρηση αυτή υπογραμμίζει τον αυξανόμενο όγκο πετρελαίου που είναι πλέον διαθέσιμος στις διεθνείς αγορές, καθώς η προσωρινή συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν επιτρέπει στους παραγωγούς του Κόλπου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, την ίδια στιγμή που μεγάλες ποσότητες πετρελαίου που είχαν εγκλωβιστεί εξέρχονται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Το μέγεθος της μείωσης αναμένεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον και άλλοι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, καθώς ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πελατών σε μια αγορά που κατακλύζεται από προσφορά.

Η μεγάλη πτώση των τιμών — η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 26 ετών — ακολουθεί την έντονη άνοδο που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα του πολέμου με το Ιράν, όταν οι διαταραχές στα Στενά του Ορμούζ περιόρισαν τις εξαγωγικές ροές του βασιλείου. Ωστόσο, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πτώση κατά 8 δολάρια που ανέμεναν οι συμμετέχοντες σε έρευνα του Bloomberg.

Οι τιμές της Aramco για τον Αύγουστο αφορούν αγοραστές που προμηθεύονται αργό πετρέλαιο μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, τα οποία αποτελούν τον βασικό τρόπο διάθεσης του σαουδαραβικού πετρελαίου στις αγορές.

Ορισμένοι traders επισήμαναν ότι ακόμη και μετά από αυτή τη σημαντική μείωση, τα συγκεκριμένα φορτία εξακολουθούν να είναι ακριβότερα από προμήθειες άλλων περιφερειακών παραγωγών που είναι διαθέσιμες στην αγορά spot.

Οι επίσημες τιμές από τους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο