Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αιφνιδιάστηκαν από τους περιορισμούς στη χρήση των δορυφορικών δικτύων Starlink και Starshield του Ελον Μασκ, οι οποίοι προκάλεσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την ώρα που η Ρωσία εντείνει τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, τερματικά Starlink που χρησιμοποιούνται από μονάδες drones άρχισαν να εμφανίζουν διακοπές σύνδεσης όταν τα αεροσκάφη αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 160 χλμ./ώρα. Στρατιωτική μονάδα στο νοτιοανατολικό μέτωπο ανέφερε ότι η σύνδεση μπορούσε να χάνεται για 10-20 δευτερόλεπτα ακόμη και με ταχύτητες 110-120 χλμ./ώρα, δυσχεραίνοντας τον έλεγχο των drones και οδηγώντας στην ακύρωση ορισμένων αποστολών.
Οι περιορισμοί επηρεάζουν τόσο τις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας κατά των ρωσικών στρατιωτικών εφοδιαστικών γραμμών όσο και την ανάπτυξη drones αναχαίτισης. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα μέτρα ενδέχεται να συνδέονται με την πολιτική πίεση της κυβέρνησης Τραμπ προς το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί η αιτία τους. Ο Λευκός Οίκος, η SpaceX και ο Μασκ δεν απάντησαν στα σχετικά αιτήματα για σχόλιο.
Νέες επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές
Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έλαβε εγκαίρως προειδοποίηση από τους δυτικούς εταίρους της πριν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ρωσία εξαπέλυσε 39 βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 120 drones, με στόχους στο Κίεβο και το Χάρκοβο.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις του ενεργειακού συστήματος, ενώ τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν τουλάχιστον δύο νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι τα πλήγματα παραβιάζουν την ενεργειακή εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αντιδράσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να το υποστηρίζουν και επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου.
Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία στην ουκρανική πλευρά για την αξιοπιστία της αμερικανικής υποστήριξης, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις με drones κατά ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου.