Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι-ρεκόρ 33% του MSCI Aν. Ευρώπης τον Μάρτιο

Οι μετοχές της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας ενισχύονται παρατείνοντας το καλύτερο μηνιαίο ράλι στην ιστορία τους, μετά τις δεσμεύσεις για διεθνή βοήθεια και την αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων.

Ράλι-ρεκόρ 33% του MSCI Aν. Ευρώπης τον Μάρτιο
Οι μετοχές της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας ενισχύονται, παρατείνοντας το καλύτερο μηνιαίο ράλι στην ιστορία τους, μετά τις δεσμεύσεις για διεθνή βοήθεια και την αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων που τονώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο δείκτης MSCI EM Eastern Europe (αναδυόμενων αγορών ανατολικής Ευρώπης) κερδίζει αυτή την ώρα περί το 0,2% σημειώνοντας άνοδο 33% μέχρι στιγμής στον μήνα Μάρτιο. Ο ρωσικός Micex κερδίζει 26% στον μήνα, με την καλύτερη εμφάνιση εννέα ετών.

Με αυτή την εμφάνιση, τα χρηματιστήρια της ανατολικής Ευρώπης ξεπερνούν την άνοδο 20% (που είναι επίσης ρεκόρ) του ευρύτερου δείκτη MSCI Emerging Markets, ο οποίος καλύπτει 23 αναπτυσσόμενες αγορές. Η εμφάνισή τους είναι επίσης καλύτερη από αυτή του MSCI Ασίας (+21%) και του MSCI Λατινικής Αμερικής (+18%).

Οι βασικοί δείκτες στις αγορές της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας καταγράφουν άνοδο 18% και πλέον.

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζει και σε αυτή την περιφέρεια ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη MSCI EM Eastern Europe Financial να κερδίζει 52%. Στους προηγούμενους 12 μήνες ο επιμέρους τραπεζικός δείκτης είχε βουλιάξει 81%, ενώ ο MSCI EM Eastern Europe είχε υποχωρήσει 73%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των μετοχών της περιφέρειας αποκομίζει ο τίτλος της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζες, που σημειώνει άνοδο 70%. Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος Νεοζηλανδός επενδυτής κ. Richard Chandler επένδυσε 430 εκατ. δολ. για την εξαγορά μεριδίου 3% στην τράπεζα. Η VTB Group, η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κερδίζει 63%.

Η επιστροφή των επενδυτών αποδίδεται στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διπλασιασμό των έκτακτων δανείων των 11 κρατών της Ε.Ε. εκτός ευρωζώνης, οκτώ εκ των οποίων βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κορυφαίος αναλυτής κ. Mark Mobius από τον Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει ότι οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είναι κοντά στα χαμηλά τους και μια νέα "αγορά ταύρων" θα ξεκινήσει το 2009, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων ενισχύουν την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες αγορές. Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Templeton Asset Management επανέλαβε ότι "η bull market στις αναδυόμενες αγορές έχει ήδη ξεκινήσει'.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v