Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: "Ok" για επιστροφή 68 δισ. από τράπεζες

Την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβανα 10 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ για να επιστρέψουν κεφάλαια ύψους 68 δισ. ευρώ που είχαν λάβει στο πλαίσιο "πακέτου" στήριξης ύψους 200 δισ. δολαρίων περίπου.

ΗΠΑ: Ok για επιστροφή 68 δισ. από τράπεζες
Την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβανα 10 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ για να επιστρέψουν κεφάλαια ύψους 68 δισ. δολαρίων που είχαν λάβει στο πλαίσιο "πακέτου" στήριξης ύψους 200 δισ. δολαρίων περίπου. 

Οι σχετικές πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από το πρωί της Τρίτης, με αφορμή τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του κογκρέσου με θέμα το TARP.   

"Οι πληρωμές είναι ενθαρρυντική ένδειξη αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά" τόνισε σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geitner. 

Μεταξύ των τραπεζών που πήραν το ok για επιστροφή των χρημάτων από το ταμείο Troubled Asset Relief Program, αναφέρονται οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, American Express και η State Street.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) χθες ενέκρινε τα σχέδια συγκέντρωσης κεφαλαίων 10 τραπεζών που κρίθηκαν ότι έχουν ελλείμματα από τα stress tests στους 19 σημαντικότερους αμερικανικούς οίκους.

Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται η Citigroup και η Bank of America, εταιρίες που έλαβαν κυβερνητικά κεφάλαια διάσωσης πάνω από μία φορά.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του για το TARP στο Κογκρέσο, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο σχεδιάζουν αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, με στόχο τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου στη Wall Street.

"Στο επίκεντρο των προτάσεων θα είναι μια συντηρητικότερη σειρά μέτρων σχετικά με την ανάληψη κινδύνων σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα επιβληθεί αποτελεσματικότερη εποπτεία", υπογράμμισε ο Geithner.

Το νέο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνηση προβλέπει νέες αρμοδιότητες για την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και και τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικασία κατάθεσης στο Κογκρέσο, ο Barack Obama τόνισε ότι "οι επιστροφές κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι θετική ένδειξη αλλά όχι σινιάλο ότι τελείωσαν τα προβλήματα".

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την οικονομική κρίση και ότι "δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε αυτούς που έχουν αναλάβει υπερβολικά ρίσκα". 

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές του παρελθόντος έχουν αφήσει "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά των ΗΠΑ, δεσμευόμενος ότι θα επιτύχει μείωση του ελλείμματος κατά το ήμισυ εντός της τετραετίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v