Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνσπαν: Επιθετική πολιτική, αν χρειαστεί!

Οτιδήποτε χρειαστεί για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα κάνει η Fed, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της, Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε ακόμη και ”επιθετικές” κινήσεις, όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι, μέχρι στιγμής δεν υφίσταται λόγος αλλαγής της αποφασισμένης πολιτικής.

Γκρίνσπαν: Επιθετική πολιτική, αν χρειαστεί!
H Fed θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Άλαν Γκρίνσπαν, μη αποκλείοντας ακόμη και ”επιθετικές” κινήσεις, όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιλώντας μέσω δορυφόρου στο Διεθνές Νομισματικό Συνέδριο στο Λονδίνο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed, ”η πολιτική μας έχει παράσχει σημαντική ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα, η οποία θα καταστεί αχρείαστη με την πάροδο του χρόνου”, προσθέτοντας πως ”η δέσμευση που αναλάβαμε στις 4 Μαΐου για ήπια πολιτική αύξησης των επιτοκίων είναι υποθετική και ενδέχεται να αλλάξει, εάν χρειαστεί”.

Ωστόσο, στη συνέχεια, στο πλαίσιο ερωτήσεων μετά τις αρχικές τοποθετήσεις του, ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε πως εκτιμά πως επί της παρούσης, δεν υφίσταται λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, έναντι των δεσμεύσεων του Μαΐου.

Όπως ανέφερε, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αποπληθωρισμό και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθούν διαταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές από τα αυξανόμενα επιτόκια, ανάλογες με αυτές του 1994.

Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι μέχρι πρότινος, δηλώσεις στελεχών της Fed, αλλά και του ίδιου του Σερ Άλαν, έκαναν λόγο για σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v