Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, στο 4,5%

Ευθυγραμμιζόμενη με την πλειονότητα των αναλυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στο 4,5%, προκειμένου να προκαλέσει επιβράδυνση στον καταναλωτικό δανεισμό και να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΒοΕ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, στο 4,5%
Ευθυγραμμιζόμενη με την πλειονότητα των αναλυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στο 4,5%, προκειμένου να προκαλέσει επιβράδυνση στον καταναλωτικό δανεισμό και να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων σε επτά μήνες.

Στην τελευταία έρευνα του Bloomberg, οι 26 από τους 47 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν περίμεναν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες, ενώ 21 περίμεναν διατήρηση σταθερών επιτοκίων.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωναν όμως ότι η ΒοΕ θα πρέπει να προχωρήσει –για πρώτη φορά στην ιστορία της- σε αύξηση 0,50 μονάδων, καθώς η μέθοδος της σταδιακής επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής δεν αποδίδει καρπούς.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας την απόδοση της ευρωζώνης, παρά τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από το χαμηλό 48 ετών του 3,5% μετά το Νοέμβριο.

Ο καταναλωτικός δανεισμός προσεγγίζει το ρεκόρ των 1 τρισ. στερλινών, ενώ οι τιμές των σπιτιών εκτινάχθηκαν 20,4% στο τρίμηνο έως τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα μέλη του συμβουλίου της Bank of England είχαν μελετήσει στην τακτική σύνοδο του περασμένου μήνα την επιλογή της αύξησης 0,50 μονάδων, εξετάζοντας τρόπους αποθέρμανσης της αγοράς καταναλωτικών δανείων. Εντέλει αποφάσισαν αύξηση κατά 0,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v