Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Όχι σε ”μονοπωλιακές αγωγές” από το εξωτερικό

Ασπίδα κατά των ”μη αμερικανικών” αντιμονοπωλιακών ρυθμίσεων παρείχε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις εταιρίες της χώρας. Με την απόφασή του, περιορίζονται δραστικά οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να κατηγορήσει μια αμερικανική εταιρία εγχώριου δικαστηρίου.

ΗΠΑ: Όχι σε ”μονοπωλιακές αγωγές” από το εξωτερικό
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε τη Δευτέρα πως ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων δεν μπορούν να κατατίθενται μηνύσεις για αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά εταιριών για ζημιές που έχουν προκληθεί εκτός της χώρας.

Η απόφαση, που λήφθηκε με αφορμή μια υπόθεση χειραγώγησης τιμών στην αγορά των φαρμάκων, αντιμετωπίσθηκε ως μια εκ των σημαντικότερων επιχειρηματικών αποφάσεων της χρονιάς και χαιρετίστηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το οποίο, όπως αναφέρουν οι ”Financial Times” ασκούσε έντονες παρασκηνιακές πιέσεις για απόφαση που αποκλείει τη χρήση των αμερικανικών δικαστηρίων από αλλοδαπούς ενάγοντες για μονοπωλιακή συμπεριφορά σε χώρα του εξωτερικού.

Η υπόθεση αφορούσε ένα καρτέλ χειραγώγησης τιμών στις βιταμίνες, που έχει ήδη δεχθεί ποινές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Κλήθηκε στο δικαστήριο από αλλοδαπούς αγοραστές που προσπάθησαν να κυνηγήσουν το καρτέλ στα αμερικανικά δικαστήρια, για ζημιές που προκλήθηκαν εξ ολοκλήρου σε χώρα του εξωτερικού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα ωφελήσει εταιρίες που, αν και δραστηριοποιούνται σε αρκετές χώρες, δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα είναι δυνατόν για κάποιον να στραφεί εναντίον μιας τέτοιας εταιρίας για μονοπωλιακές πρακτικές της εκτός της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v