Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Υψηλό τριετίας για τον πληθωρισμό το Μάιο

Στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο, υπερβαίνοντας, έστω και οριακά, τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ο δείκτης Μίσιγκαν κατέγραψε υψηλή άνοδο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΗΠΑ: Υψηλό τριετίας για τον πληθωρισμό το Μάιο
Στο υψηλότερο επίπεδο της τριετίας διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Μάιο, υπερβαίνοντας, έστω και οριακά, τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης Μίσιγκαν.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν, κάνουν λόγο για άνοδο στο 95,2 τον Ιούνιο, από το 90,2 το Μάιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Οι αναλυτές έκαναν λόγο για οριακή άνοδο στο 90,8.

Νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάιο ”έτρεξε” με ρυθμό της τάξης του 0,6%, έναντι ποσοστού 0,2% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,5%.

Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,2%, όπως αναμενόταν.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή έναντι του περσινού Μαΐου, η αύξηση του πληθωρισμού άγγιξε το 3,1%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην εκτίναξη του κόστους των καυσίμων αλλά και των γαλακτομικών προϊόντων, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1946.

Παράλληλα, τα αποθέματα των επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Απρίλιο, από το 0,4% που αναμενόταν, και η αξια τους διαμορφώθηκε στα 1,212 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v