Μικρά & μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού Obama

Κάποιες από τις προτάσεις του προϋπολογισμού των 3,8 τρισ. δολ. της κυβέρνησης Obama για το 2011 αφορούν σε περικοπές "μικροποσών", που όμως συγκεντρωμένα ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Μικρά & μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού Obama
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama παρουσίασε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό 2011 που ανέρχεται στα 3,8 τρισ. δολάρια.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δύο ανταγωνιστικούς στόχους: τη διατήρηση των κρατικών δαπανών για να τονωθεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη αλλά και τη συγκράτηση του ελλείμματος του έθνους.

Περιέχει δε προτάσεις για "έξυπνες" περικοπές ποσών που μεμονωμένα αφορούν σε "πενταροδεκάρες", αλλά συνολικά αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

"Απλώς δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε λες και τα ελλείμματα δεν έχουν επιπτώσεις, λες και δεν έχει σημασία η σπατάλη", δήλωσε ο κ. Obama στην παρουσίασή του. "Είναι καιρός να εξοικονομήσουμε όσα μπορούμε, να ξοδέψουμε μόνο για τα απαραίτητα και να ζήσουμε με όσα έχουμε".

Ας δούμε πρώτα τις κύριες κατευθύνσεις του αμερικανικού προϋπολογισμού με μια γρήγορα ματιά:

* Στον προϋπολογισμό 2011 προεξοφλείται ανεργία στον μέσο όρο του 9,2% και ανάπτυξη ΑΕΠ 3,8%. Επίσης, προεξοφλείται ότι θα πραγματοποιηθούν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία που προωθεί ο κ. B. Obama.

* Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα συνολικό πακέτο 53 δισ. δολ. σε φορολογικές περικοπές και 50 δισ. δολ. σε μέτρα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μεταξύ των οποίων μειώσεις φόρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις σε πράσινη τεχνολογία και έργα υποδομής σε οδικά δίκτυα και γέφυρες.

* Προτείνει νέες φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό ή κάνουν αύξηση μισθού, το οποίο θα κοστίσει 30 δισ. δολ. Φορολογικές ελαφρύνσεις θα ισχύσουν και για τις μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν νέες επενδύσεις.

* Παρατείνει για έναν χρόνο τις φορολογικές ελαφρύνσεις του προγράμματος Making Work Pay (ανταποδοτικότητα απασχόλησης), που περιλαμβανόταν στο περυσινό πακέτο στήριξης, το οποίο θα κοστίσει 22 δισ. δολ.

* Μονιμοποιούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε περάσει η κυβέρνηση Bush για όλα τα εισοδήματα πλην των υψηλών, όσων δηλαδή ξεπερνούν τα 250.000 δολ. τον χρόνο.

* Περιλαμβάνονται κι άλλες αυξήσεις δαπανών, όπως τα επιδόματα στις φοιτητικές υποτροφίες, καθώς και 6 δισ. δολ. σε "τεχνολογίες καθαρής ενέργειας".


Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέθεσε στις κυβερνητικές υπηρεσίες να ελαφρύνουν τα βάρη των δαπανών τους και ανάμεσα στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ξεχωρίζουν κάποιες που αφορούν σε ποσά τα οποία είναι «πενταροδεκάρες» μεμονωμένα, αλλά εν τέλει συγκεντρώνονται σε ένα κονδύλι που ξεπερνά τα 160 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το CNNmoney:


* Τα υλικά της δεκάρας

Αφορά στη μείωση του κόστους των πολύ μικρών νομισμάτων και στόχος είναι η εξοικονόμηση 150 εκατ. δολ. τον χρόνο.

Η κυβέρνηση δαπανά 1,8 σεντς για να κόψει το νόμισμα του ενός σεντ (penny) και 9 σεντς για να κόψει ένα νόμισμα των 5 σεντς (nickel). Επειδή οι τιμές των μετάλλων είναι ευμετάβλητες κι έχουν εκτιναχτεί στα ύψη τελευταία, το κόστος για να κοπούν αυτές οι δύο "δεκάρες" είναι μεγαλύτερο από την ονομαστική αξία τους - συνολικά κατά 100 εκατ. δολ. τον χρόνο. Έτσι, η κυβέρνηση χαλαρώνει τις απαιτήσεις για το τι μέταλλα θα χρησιμοποιούνται για την κοπή των νομισμάτων και επιτρέπει τη χρήση φθηνότερων μετάλλων.


* Ηλεκτρονική προσαρμογή

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 1,5 εκατ. δολ. το 2010 και 2 εκατ. δολ. τον χρόνο στη συνέχεια, με τη χρήση ηλεκτρονικής μισθοδοτικής ενημέρωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί το ταχυδρομείο για να αποστείλει το απόκομμα απόδειξης μισθοδοσίας στους εργαζομένους, κάτι που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Από το 2011, το υπουργείο θα… μπει στον 21ο αιώνα και θα εφαρμόσει την ηλεκτρονική ενημέρωση και η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη όταν κάνουν το ίδιο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.


* Κλείστε τα κομπιούτερ

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 727.000 δολαρίων σε πέντε χρόνια, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Το υπουργείο Εργασίας ήδη εφαρμόζει την πολιτική να κατευθύνει τους εργαζομένους να κλείνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους εθελοντικά όταν τελειώνουν τη δουλειά τους, αλλά από το 2012 τα κομπιούτερ θα κλείνουν αυτόματα όταν δεν είναι σε χρήση. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα γλιτώσει 50 δολάρια τον χρόνο από κάθε υπολογιστή.


* Τηλεδιάσκεψη για τους γραφειοκράτες

Με τη μείωση των ταξιδιωτικών εξόδων των γραφειοκρατών, ο κ. B. Obama σκοπεύει να εξοικονομήσει το 2011 το ποσό των 6 εκατ. δολαρίων.

Η Υπηρεσία Δημοσίου Χρέους, η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των ποσών τα οποία χρωστά το κράτος, μειώνει κάθετα τον προϋπολογισμό ταξιδιών. Το υπουργείο ξοδεύει πολλές εργατοώρες και πολύ χρήμα για να μετράνε οι άνθρωποί του το χρέος. Πλέον, όμως, οι γραφειοκράτες θα συζητάνε ό,τι θέλουν μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι με πραγματικές παρουσίες.


* Πεταμένα φάρμακα

Επιτρέποντας στους ασθενείς στους οποίους δίνεται εξιτήριο από το νοσοκομείο να παίρνουν μαζί τους τα υπόλοιπα από τα φάρμακα που έλαβαν, η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Τα νοσοκομεία δίνουν στον ασθενή τα φάρμακα που χρειάζεται όσο βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά όταν πάρει εξιτήριο οι δόσεις που αφήνει πίσω πετάγονται και ο ασθενής αγοράζει καινούργια συνταγή. Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία και ο ασθενής να παίρνει το τυχόν υπόλοιπο σκεύασμα μαζί του όταν φεύγει από την κλινική.


* Πακέτα τηλεφωνίας

Στόχος είναι η εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, από το 2011 έως το 2015, με αναπροσαρμογή των πακέτων κινητής τηλεφωνίας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η Air Force αναφέρει ότι περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι έχουν πακέτα κινητής τηλεφωνίας πολύ μεγαλύτερα από τη χρήση που κάνουν. Η υπηρεσία σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα πακέτα χρόνου ομιλίας αναλόγως με τις ατομικές ανάγκες κάθε εργαζομένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v