Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις (-3,5%) σε Ισπανία - Πορτογαλία

Κάθετη πτώση καταγράφεται στις αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας, οι οποίες φαίνεται να "αναλαμβάνουν το βάρος των ανησυχιών" μετά την Ελλάδα, με την μέση υποχώρηση να ξεπερνά το 3%.

Ισχυρές πιέσεις (-3,5%) σε Ισπανία - Πορτογαλία
Σε τροχιά υποχώρησης μετοχές αλλά και ομόλογα στις αγορές Ισπανίας, Πορτογαλίας αλλά και Ουγγαρίας, καθώς οι κυβερνήσεις τους αγωνίζονται να μειώσουν ελλείμματα και χρέος, ενώ φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες χώρες αναλαμβάνουν, πλέον, το κερδοσκοπικό "βάρος" μετά την Ελλάδα.

Ο δείκτης IBEX στο ισπανικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 3,5%, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε στα yields των ισπανικών ομολόγων.

Στο "ίδιο μήκος κύματος" και η αγορά της Πορτογαλίας, με τον δείκτη PSI να υποχωρεί κατά 2,5% αυτή την ώρα έχοντας υποχωρήσει έως 3,5% ενώ τα CDS έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Πτώση 1,4% και τον δείκτη BUX στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης.

"Η προσοχή στρέφεται, πλέον, σε Ισπανία και Πορτογαλία, των οποίων τα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος είναι λιγότερο φιλόδοξα από το αντίστοιχο της Ελλάδας", τονίζει στο Bloomberg, ο κ. Kornelius Purps, αναλυτής αγορών σταθερού εισοδημάτος της UniCredit Markets & Investment Banking.

- Σε υψηλό 13 μηνών το spread των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων

Στο υψηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2009 διευρύνθηκε το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού, καθώς εκτινάχθηκε στις 157 μονάδες βάσης, από 145 μ.β. χθες Τετάρτη

Επιπλέον στο επίπεδο-ρεκόρ των 207.500 ευρώ ανά 10 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος εξασφάλισης των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων (CDS) έναντι της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τις τιμές που δίνει η CMA DataVision για τα 5ετή CDS της Πορτογαλίας.

Χθες το κόστος αυτό είχε αγγίξει τα 196.200 ευρώ.

- Αυξάνει το κόστος δανεισμού στην Ισπανία  

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας συνεχίζει να ενισχύεται όπως απέδειξε και η δημοπρασία τριετών ομολόγων αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ισπανία προσέφερε yield 2,63% στην συγκεκριμένη δημοπρασία, έναντι yield 2,14% που είχε προσφέρει σε αντίστοιχη διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Πάντως η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 4,6 φορές, έναντι 1,72 φορών στην προηγούμενη δημοπρασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v