Trichet: Στη σωστή κατεύθυνση τα ελληνικά μέτρα

Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού ελλείματος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Τrichet, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση δημοσιογράφου που του τέθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.

Trichet: Στη σωστή κατεύθυνση τα ελληνικά μέτρα
Τα πρόσθετα μέτρα μείωσης του ελληνικού ελλείματος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, κ. Τrichet, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση δημοσιογράφου που του τέθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εγκρίνει τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν "εκ των προτέρων" τη στήριξη των μελών της μέσω της διαχρονικής δυνατότητας χρηματοδότησης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Στην κύρια αρχική ομιλία του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, λίγη ώρα μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να κρατήσει το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 1%, δήλωσε ότι "τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι τα κατάλληλα".

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού παραμένουν συγκρατημένες και η σταθερότητα τιμών θα επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα. Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο κ. Trichet δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό και με εμπόδια στην ανάκαμψη.

Μεγάλο ενδιαφέρον στη συνέχεια έχουν οι απαντήσεις του κεντρικού τραπεζίτη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί την ομιλία του.

Συγκεκριμένα, αναμένονται διευκρινήσεις όσον αφορά αφενός την μελλοντική στρατηγική της ΕΚΤ αλλά και σχόλια για τα δημοσιονομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ο διοικητής δήλωσε ότι ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Μάρτιο πριν μελετήσει περαιτέρω ανάκληση των έκτακτων προγραμμάτων οικονομικής στήριξης.


ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οσον αφορά το ζήτημα του "ευρωπαϊκού Νότου", όπως χαρακτηρίζονται οι δημοσιονομικές πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα και μεταδίδονται πλέον και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, η πρώτη ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους αφορούσε πράγματι το ελληνικό αξιόχρεο και ο κ. Trichet δήλωσε ότι η ΕΚΤ εγκρίνει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της χώρας για την μείωση του ελλείμματος και ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιτύχει τους στόχους της.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε: "Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εγκρίνει τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση... Τώρα, περιμένουμε και πιστεύουμε ότι η  κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων. Από αυτή την άποψη, τα μέτρα που ελήφθησαν, και ειδικά η φορολόγηση των καυσίμων, το πάγωμα των μισθών του δημοσίου και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αποτελούν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v