Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή: Το bull market κορυφώνεται!

Το report τεχνικής ανάλυσης της UBS, «ευαγγέλιο» για πολλούς traders, προειδοποιεί για κορύφωση της ανόδου το Q1! Πού βλέπει το peak για S&P και πού εκτιμά ότι θα φτάσει η διόρθωση!

Προσοχή: Το bull market κορυφώνεται!
«Ζούμε σε ακραίες συνθήκες, παρακαλώ προσδεθείτε!» είναι ο τίτλος της έκθεσης για την παγκόσμια τεχνική εικόνα των αγορών το 2011 από τη UBS.

Η έκθεση εξηγεί ότι από το προκλητικό και ευμετάβλητο για μετοχές και κλάδους 2010 εισερχόμαστε στο 2011 που αποτελεί ουσιαστικά προεκλογικό έτος στις ΗΠΑ, όπου συνήθως επικρατεί ένα bullish «πνεύμα για τις αγορές».

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το 2011 δεν μπορούμε να "δούμε" τις κορυφές του τρέχοντος bull market στο πρώτο μισό του έτους και μια αδύναμη ή αρνητική έκπληξη στο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο είναι κατά την άποψή μας το πλέον πιθανό σενάριο», εξηγούν οι κ. Michael Riesner και Marc Muller, τεχνικοί αναλυτές της UBS.

«Όπως το 2009 αναμέναμε την έναρξη του bull market σε μετοχές και βασικά εμπορεύματα, τώρα εκτιμούμε ότι για το 2011 θα κινηθούμε σε σημαντικές κορυφές. Σε επίπεδο τακτικής, εισερχόμαστε στο 2011 με μία από τις πιο υπεραγορασμένες καταστάσεις των τελευταίων ετών.

Αναμένουμε μια πρώτη σημαντική διόρθωση στο πρώτο τρίμηνο, η οποία, ωστόσο, θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης σε διάρκεια διαδικασίας διανομής τίτλων. Για όσο διάστημα ο δείκτης S&P 500 δεν "σπάει" τις 1.173 μονάδες, η αγορά θα εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να "υπερακοντιστεί" στο δεύτερο τρίμηνο από το χαμηλό Φεβρουαρίου στην κορυφή των 1.350 μονάδων.

Το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο, έως και το πρώτο μισό του 2012 θα αποτελεί ένα bear market με πτώση της τάξεως του 20% - 25% από τα υψηλά του 2011 για τον δείκτη S&P 500 και τις 1.000 - 1.050 μονάδες», εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου.

Στον αντίποδα του παραπάνω σεναρίου, όμως, υπάρχει ένα σημαντικό «αν». «Εάν η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (για οποιονδήποτε λόγο) ξεκινήσουν περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος ή και στις αρχές του 2012, είναι όλο και περισσότερο πιθανό ότι οι μετοχές και τα εμπορεύματα θα εκτοξευτούν, αν και αυτό είναι μάλλον απίθανο», επισημαίνουν οι κ. Michael Riesner και Marc Muller.

Παράλληλα, η UBS εξηγεί ότι η τεράστια «συναίνεση» όλων ότι το 2011 θα είναι το έτος για τις μετοχές είναι ένα στοιχείο που «αφήνει» πολύ χώρο για αρνητικές εκπλήξεις. «Το μόνο ερώτημα είναι πότε θα δούμε αυτήν την αρνητική έκπληξη και κατά πόσον θα αποτελεί μακρόβια διόρθωση στο πλαίσιο ενός ανέπαφου bull market ή εάν θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου bear market».

«Συνολικά, τα risky assets βρίσκονται στο τελικό ανοδικό τους στάδιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι διανύουν την πορεία τους προς μια σημαντική μακροπρόθεσμη κορυφή. Το bullish consensus για τις μετοχές είναι σε πολυετή υψηλά επίπεδα και θεωρούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ιδιαίτερα θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη για τις αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v