Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα τα βλέμματα στη Φουκουσίμα

Επέστρεψαν οι 50 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ανησυχία εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Έκκληση πρεσβείας στους Έλληνες να εγκαταλείψουν το Τόκιο. Κέρδη 5,68% για τον Nikkei.

Όλα τα βλέμματα στη Φουκουσίμα
Επέστρεψαν οι 50 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στους οποίους νωρίτερα είχε δοθεί εντολή να εκκενώσουν τον χώρο λόγω αύξησης των επιπέδων ραδιενέργειας.

Εν τω μεταξύ, σε μια σπάνια εμφάνισή του, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Akihito ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ήταν απρόβλεπτα, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά ανησυχία του.

Η αύξηση στο επίπεδο ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανάγκασε νωρίτερα τους εργάτες να σταματήσουν τις εργασίες τους, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης, κ. Yukio Edano.

Στη μονάδα αυτήν εργάζονταν 50 άτομα για να ψύξουν τους τέσσερις αντιδραστήρες και να αποτρέψουν την τήξη τους.

Σύμφωνα με τον κ. Edano, τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν αρχίσει να μειώνονται από τα 1.000 millisieverts το πρωί της Τετάρτης στα 600 - 800, ωστόσο παραμένουν υψηλότερα του μέσου όρου. Ο ίδιος τόνισε ότι "οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις ελάχιστες εργασίες τώρα", προσθέτοντας πως "λόγω του κινδύνου ραδιενέργειας είμαστε σε επιφυλακή".

Σήμερα μάλιστα επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα του στρατού για να κάνουν ρήψεις νερού στο εργοστάσιο Φουκουσίμα, καθώς σύμφωνα με την Tokyo Electric Power (την εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο) το 70% περίπου των ράβδων καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο 1 και το ένα τρίτο περίπου στον αντιδραστήρα Νο 2 ενδέχεται να έχουν πάθει βλάβη.

Η εταιρία χαρακτήρισε "προτεραιότητα" τον αντιδραστήρα Νο 3, ενώ δήλωσε πως η κατάσταση στον αντιδραστήρα Νο 4, όπου εκδηλώθηκε φωτιά, "δεν είναι και τόσο καλή".

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Kyodo, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, οι ρήψεις νερού από τα ελικόπτερα δεν κατέστη δυνατό να γίνουν, ενδεχομένως λόγω της υψηλής ραδιενέργειας.

Χθες το βράδυ τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο, αν και παρέμεναν αυξημένα, είχαν μειωθεί κάθετα σε σχέση με το πρωί της Τρίτης, καθησυχάζοντας τους φόβους για συνέχιση της διαρροής σε μαζική κλίμακα.

Μέσα σε έξι ώρες, ο συντελεστής ραδιενέργειας στην πύλη του εργοστασίου Φουκουσίμα Daiichi μειώθηκε στο 0,6 millisievert ανα ώρα έναντι 11,9 millisieverts ανά ώρα, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, σύμφωνα με πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η ραδιενέργεια είχε φτάσει μέχρι τα 400 millisieverts ανά ώρα. Η έκθεση σε 100 millisieverts τον χρόνο είναι επίπεδο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία της World Nuclear Association, που παραθέτει το MarketWatch.

Στο Τόκιο, όπου η ραδιενέργεια φέρεται να εκτινάχτηκε στις 23 φορές πάνω από τα επιτρεπτά επίπεδα, αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τη "Wall Street Journal", το ύψος της ραδιενέργειας είχε μειωθεί κάθετα. Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο διοικητικό διαμέρισμα του Τόκιο και περίπου 35 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιφέρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Παρά τη μεγάλη πτώση στη ραδιενέργεια, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή στον σταθμό του Daiichi, όπου οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες στους δύο εναπομένοντες αντιδραστήρες, Νο 5 και Νο 6, που δεν λειτουργούσαν όταν έγινε ο σεισμός, αυξήθηκαν κάπως.

Νωρίς τη Δευτέρα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας εκτινάσσονταν, ο πρωθυπουργός κ. Ναότο Καν διέταξε όσους βρίσκονται σε ακτίνα 20 χλμ. από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία".

Νωρίς σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά στον αντιδραστήρα Νο 4, ενώ καπνός έβγαινε από τον αντιδραστήρα Νο 3. Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί τέσσερις εκρήξεις στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.

Η προσοχή στους αντιδραστήρες Νο 5 και Νο 6

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ιαπωνικής κυβέρνησης, το επίπεδο ραδιενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ήταν το πρωί στα 1.500 microsieverts, ενώ παρακολουθούνται οι θερμοκρασίες στις εγκαταστάσεις ψύξης καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο 5 και Νο 6, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας υπουργείου για την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι.


Κύρια πηγή ανησυχίας ο αντιδραστήρας Νο 4, σύμφωνα με την ASN

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιενεργού υλικού "απευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με τη Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που τέθηκαν υπό έλεγχο, "η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται" προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

"Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

"Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής", σύμφωνα με την ASN, η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί "ανησυχητική" την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο 3 "όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά" και η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύτηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 1 έχει παραμείνει "ανέπαφο", σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, "οι επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και στο Τόκιο δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

"Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού", σύμφωνα με την ASN. 

Η ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό, που θεωρείται "πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου", υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίστηκε σήμερα.

Οι προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών δυσχεραίνονται από το πυκνό χιόνι που άρχισε να πέφτει στα βορειοανατολικά της χώρας την Τετάρτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία στη Sendai μπορεί να πέσει κάτω από τους -2 βαθμούς Κελσίου.

Καθησυχάζει τη διεθνή κοινότητα ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις περί σημαντικής διάχυσης ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μη διαδίδει φήμες.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις στην παρούσα φάση περί σημαντικής διάχυσης διεθνώς από το πυρηνικό εργοστάσιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, κ. Michael O’ Leary. Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με την ιαπωνική κυβέρνηση και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να αποτιμήσει την κατάσταση, ενώ δεν θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός της ζώνης αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από τη Γαλλία και τη Βρετανία

Η Γαλλία συμβούλεψε τους Γάλλους που διαμένουν στο Τόκιο να φύγουν από την Ιαπωνία ή να μεταβούν νότια λόγω του κινδύνου της ραδιενέργειας, ενώ η Βρετανία αναθεώρησε την ταξιδιωτική της οδηγία προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε μη απαραίτητης μετακίνησης στο Τόκιο και στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν επίσης εκδώσει ο Καναδάς, η Κροατία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.


Έκκληση για απομάκρυνση Ελλήνων από το Τόκιο

Όπως μεταδίδει ο Ant1, η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο, με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε, καλεί τους Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα να απομακρυνθούν από αυτήν.

Η πρεσβεία συμβουλεύει τους Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή έστω να μετακομίσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ. νοτιότερα.

Η πρεσβεία προχώρησε στην εν λόγω ενημέρωση, επικαλούμενη τον κίνδυνο για νέες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετά και τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Φεύγουν άρον-άρον

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης κατακλύζουν εταιρίες ιδιωτικών αεροσκαφών ζητώντας να γίνουν πτήσεις εκκένωσης. Κάτι που όμως γίνεται ακόμα δυσκολότερο εξαιτίας των ελλείψεων σε αεροπορικά καύσιμα και του κλεισίματος διαφόρων αεροδρομίων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν την Ιαπωνία κατευθύνονται στο Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Κορέα, ακόμα και στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ. 

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι πολυεθνικές εταιρίες απομακρύνουν τους εργαζομένους τους από το Τόκιο και τις γύρω περιοχές, ενώ αναφέρει ότι και ξένοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν το Τόκιο. 

H Διεθνής Ένωση Τραπεζιτών, σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 16 τράπεζες (Bank of America Merrill Lynch, Bank of New York Mellon, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, ING Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, RBS, SG, Standard Chartered και UBS), διέψευσε την "έξοδο" των τραπεζιτών, λέγοντας ότι όλα είναι "business as usual". Τραπεζίτες, πάντως, με τους οποίους επικοινώνησε το IFR σημείωναν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση, εξαιτίας του ελλιπούς προσωπικού και του μεγάλου αριθμού των ατόμων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Έως και 200 δισ. δολ. οι ζημίες από τον σεισμό

Ο σεισμός και η εντεινόμενη πυρηνική κρίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζημίες έως και 200 δισ. δολαρίων για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με οικονομολόγους, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν πως η παγκόσμια επίπτωση είναι ακόμα δύσκολο να υπολογιστεί.

Ανάκαμψη για τον Nikkei

Εν τω μεταξύ, μετά το διήμερο sell-off που δημιούργησε απώλειες 17% για τον Nikkei, ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,68%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως, παρά το μέγεθος των ζημιών από τον σεισμό, οι ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις φθηνές αποτιμήσεις, θα βοηθήσουν την αγορά να ανακάμψει.

Ανυπολόγιστες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες

Τα θύματα από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσουν και τα 10.000 άτομα. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, νεκροί είναι 3.374 πολίτες, αγνοείται η τύχη 6.746, ενώ τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Στις μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας εκδηλώθηκαν σκηνές πανικού. Χιλιάδες Ιάπωνες πολίτες συνέρρεαν μαζικά σε σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν προμήθειες σε τρόφιμα, λόγω του φόβου για επιδείνωση της πυρηνικής κρίσης.

Οι διεθνείς αγορές υπέστησαν βαριές απώλειες, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις ριψοκίνδυνων ενεργητικών αδιακρίτως, με τον φόβο ότι η τραγωδία στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου μπορεί να προκαλέσει νέα ύφεση στη διεθνή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v