Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s και Fitch επιβεβαιώνουν το "ΑΑΑ" των ΗΠΑ

Η Moody's και η Fitch δεν προχωρούν σε υποβάθμιση των ΗΠΑ, αλλά προειδοποιούν για μελλοντικές κινήσεις. Αναμένεται η πρόβλεψη της S&P, ενώ η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να δράσουν υπεύθυνα. Υποβάθμιση από τον οίκο Dagong.

Moody΄s και Fitch επιβεβαιώνουν το ΑΑΑ των ΗΠΑ
Δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, διατηρώντας το τριπλό "Α" για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Moody’s και η Fitch Ratings δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να αποφασιστούν περισσότερες περικοπές δαπανών, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας και να διατηρηθεί η ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Η Moody’s, άλλωστε, θέτει πλέον αρνητικό outlook για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει υποβάθμιση σε διάστημα 12 - 18 μηνών. Η Fitch, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε πιο ενδελεχή αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του μήνα, χωρίς να αποκλείει ότι θα υιοθετήσει και εκείνη αρνητικό outlook.

Ο επικεφαλής της Fitch, κ. David Riley, δήλωσε στο Bloomberg πως υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα δεν είναι υψηλές. "Αν και η συμφωνία (στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού) είναι ένα καλό βήμα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι είναι μόνο ένα βήμα", δήλωσε ο κ. Riley.

Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στη Standard & Poor’s, η οποία βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση καθώς είχε ζητήσει ρητά δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ της τάξεως των 4 τρισ. δολ. Η συμβιβαστική λύση του Κογκρέσου αφορά σε περικοπές ύψους 2,8 τρισ. δολ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", η S&P δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μην προχωρήσει σε υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Προειδοποιήσεις από το Πεκίνο

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, πάντως, κάλεσε την Ουάσιγκτον να δράσει με υπευθυνότητα ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία.

Οι δηλώσεις του κ. Zhu Xiaochuan είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας, του μεγαλύτερου κατόχου αμερικανικών ομολόγων, στη συμβιβαστική λύση μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου. Ο κ. Zhu Xiaochuan, αν και χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία, κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει απτά και υπεύθυνα μέτρα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα.

"Οι μεγάλες διακυμάνσεις και η αβεβαιότητα για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού και χρηματοοικονομικού συστήματος και θα πλήξουν τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη", αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: "Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα λάβουν απτά και υπεύθυνα μέτρα για να χειριστούν καταλλήλως το πρόβλημα των χρεών".

Οι δηλώσεις του λαμβάνουν χώρα την ώρα όπου ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση των ΗΠΑ σε "Α" από "Α+", δηλώνοντας πως η συμφωνία του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου δανεισμού δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v