Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνίδια παραίτηση J. Stark από την ΕΚΤ

Την παραίτηση του υπέβαλε από το Δ.Σ της ΕΚΤ, ο J. Stark, λόγω διαφωνιών για τις εξαγορές κρατικών ομολόγων. Τη θέση του αναλαμβάνει ο J. Asmussen. H EKT δεν θέλησε να σχολιάσει.

Αιφνίδια παραίτηση J. Stark από την ΕΚΤ
Ο Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπέβαλε την παραίτηση του από την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η παραίτηση του Stark οφείλεται σε διαφωνίες όσον αφορά τις εξαγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Η αποχώρηση του κορυφαίου Γερμανού εκπροσώπου στο ανώτατο συμβούλιο της ΕΚΤ, αποτελεί πλήγμα για τον θεσμό, που αγωνίζεται να αποδείξει την αξιοπιστία του εν μέσω του αμφιλεγόμενου σχεδίου επανέναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι ο κ. Stark αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους.» Ο διοικητής κ. Jean-Claude Trichet ευχαρίστησε "από βάθος καρδιάς" τον κ. Stark για την προσφορά του κατά την διάρκεια της θητεία του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η είδηση προκάλεσε βουτιά του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο στο 1,36 δολ. και απώλειες σχεδόν 3,5% για τον χρηματιστηριακό δείκτη DAX στην Φανκφούρτη.

Ο κ. Stark ένα από τα πιο επιθετικά «γεράκια» της ΕΚΤ, είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα κατά της απόφασης της ΕΚΤ να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η αποχώρησή του αιφνιδίασε, αφού η θητεία του θα διαρκούσε σχεδόν τρια χρόνια ακόμη. Και προκύπτει σε μια «περίεργη» συγκυρία για την ΕΚΤ, αφού στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η θητεία του κ. Trichet και θα αποχωρήσει και αυτός, για να αντικατασταθεί από τον Ιταλό κ. Mario Draghi.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde δεν θέλησε να σχολιάσει την παραίτηση του Σταρκ, ενώ δεν σχολίασε την είδηση και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του Stark θα καλυφθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Jorg Asmussen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v