Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stratfor: "Στη σέντρα" το Βέλγιο λόγω Dexia

Η κατάρρευση της Dexia θα καταστήσει πιθανώς το Βέλγιο το επόμενο θερμό σημείο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά σε ανάλυσή του το υψηλόβαθμο στέλεχος της Stratfor, Peter Zeihan.

Stratfor: Στη σέντρα το Βέλγιο λόγω Dexia
Η κατάρρευση της Dexia θα καταστήσει πιθανώς το Βέλγιο το επόμενο θερμό σημείο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά σε ανάλυσή του το υψηλόβαθμο στέλεχος της Stratfor, Peter Zeihan.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, με δεδομένο ότι η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia ήταν στη λίστα με τα 50 σημαντικότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα παγκοσμίως θα πρέπει να εξεταστεί εμπεριστατωμένα τι συνέβη και κυρίως τι είναι πιθανό να ακολουθήσει. Μετά την ενίσχυση που χρειάστηκε η Dexia το 2008 πέρασε στον κρατικό έλεγχο της Γαλλίας και του Βελγίου, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση και εξυγίανση. Συνήθως σκοπός αυτών των διαδικασιών είναι να απαλειφθούν οι περιστάσεις και οι πρακτικές που οδήγησαν την τράπεζα στο σημείο να χρειαστεί βοήθεια, λέει ο αναλυτής.

Στην περίπτωση της Dexia, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι, παρατηρεί ο κ. Zeihan. Οι ιθύνοντες αντί να την στρέψουν στη χορήγηση πιστώσεων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις- κάτι που θα μπορούσε ίσως να αναζωογονήσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο- χρησιμοποίησαν την Dexia για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. «Είναι ίσως ειρωνικό αλλά η κρατική ενίσχυση προς την Dexia ενέτεινε τις κακές πρακτικές που έβαλαν την τράπεζες σε μπελάδες αρχικά», αναφέρει ο κ. Zeihan.

Μετά τις καταρρεύσεις, είθισται μια τράπεζα να σπάει σε κομμάτια. Τα καλά κομμάτια πωλούνται έναντι αδρής αμοιβής, ενώ τα κακά εντάσσονται σε ενός είδους κακή τράπεζα και τελικά διατίθενται έναντι μερικών σεντ του δολαρίου. Αυτή είναι τώρα η μοναδική προοπτική για την Dexia. Ακόμα όμως και αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, αφού με τις σημερινές συνθήκες δυσπραγίας δύσκολα θα βρεθούν τράπεζες που θα προσφέρουν μια πραγματικά καλή τιμή για τα υγιή κομμάτια της Dexia.

Επιπλέον, σημειώνει ο αναλυτής, σε κάθε περίπτωση, το Βέλγιο δεν έχει τα χρήματα για να απορροφήσει τις ζημιές της Dexia, με δεδομένο ότι το χρέος του είναι ήδη στο 100% και αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στην χρηματοδότησή του. Αν δεν είχε συμβεί ό,τι συνέβη, λέει ο κ. Zeihan, το Βέλγιο θα προσέτρεχε στην Dexia για χρηματοδότηση- κάτι το οποίο δεν μπορεί πλέον να συμβεί.

Στην ανάλυση σημειώνεται εξάλλου ότι η μόχλευση της Dexia είναι στο 60 προς 1 (ενώ αυτή της Lehman Brothers ήταν στο 30 προς 1) και καθώς αποτελεί κατά 35% κρατική ιδιοκτησία, οι ζημιές που θα υποστεί θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ό,τι συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η Dexia έχει στοιχεία ενεργητικού περίπου στα 500 δισ. ευρώ, ενώ 20 δισ. εξ αυτών είναι ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας. Αν, με συντηρητικές εκτιμήσεις, η ενίσχυση που θα χρειαστεί η Dexia φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, αυτό θα είναι αρκετό για αυξήσει το εθνικό χρέος του Βελγίου στο 110% του ΑΕΠ- σημείο κοντά στο οποίο είναι η Ιταλία σήμερα.

Τα δύσκολα για το Βέλγιο έπονται, σύμφωνα με τον αναλυτή της Stratfor, αφού η Dexia αποτελούσε μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της βελγικής κυβέρνησης που τώρα θα πρέπει να αναζητήσει άλλο τρόπο εξασφάλισης πόρων από τις διεθνείς αγορές. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που χρονίζει στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να σημαίνει ότι το ίδιο το Βέλγιο θα χρειαστεί διάσωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v