Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι εγγυήσεις τρομάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν ανησυχίες για τα αποθέματα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις, αναφέρει η WSJ. Φόβοι για προβλήματα ρευστότητας.

Oι εγγυήσεις τρομάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Ακόμα και μετά την ένεση 500 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ, οι φόβοι για τον τραπεζικό κλάδο δεν έχουν υποχωρήσει καθώς εμφανίζονται ανησυχίες για τις εγγυήσεις των τραπεζών, αναφέρει σε άρθρο της η WSJ.

Στελέχη του τραπεζικού και του θεσμικού τομέα έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι στερεύουν τα αποθέματα ορισμένων τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγύηση για να λάβουν δάνεια, κυρίως σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Εφόσον οι τράπεζες εξαντλήσουν τα αποθέματα σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να προσφέρουν ως εγγυήσεις, διατρέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην γαλλοβελγική Dexia, η οποία στέρευσε από χρήματα και απαίτησε κυβερνητική διάσωση.

"Μακροπρόθεσμα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ρίσκο" δήλωσε στη WSJ ο αναλυτής της Caim Capital στο Λονδίνο. "Αν οι τράπεζες δεν έχουν στοιχεία ενεργητικού για να προσφέρουν ως εγγύηση, δεν θα μπορούν να λάβουν δάνεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει μια αδύναμη τράπεζα στο τέλος της".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η ΕΚΤ χαλάρωσε τους όρους για τα στοιχεία ενεργητικού που δέχεται ως εγγυήσεις.

Κάποια τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η χαλάρωση των προϋποθέσεων για τις εγγυήσεις, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα.

"Η ΕΚΤ είναι πολύ πιο γενναιόδωρη. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών τον επόμενο χρόνο", ανέφερε ο Jacques Cailloux της Royal Bank of Scotland.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανήκει σε αυτούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας φοβούνται ότι η αυξανόμενη εξάρτηση σε "ασφαλή δανεισμό" όπως οι καλυμμένες ομολογίες, έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια τράπεζα καταρρεύσει δεν θα είναι διαθέσιμα στους πιστωτές που δεν είναι ασφαλισμένοι.

Άλλοι φοβούνται ότι κάποιες τράπεζες, ειδικά οι μικρότερες, μπορούν να εξαντλήσουν τα αποθέματα των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για καλυμμένες ομολογίες ή για την ΕΚΤ.

"Οι εγγυήσεις των ιταλικών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένες αυτή τη στιγμή" ανέφερε στέλεχος ιταλικής τράπεζας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v